main logo
712

Muzeul satului Sipoteni, îmbogățit cu exponate valoroase aduse de localnici

Deși nu există încă pe harta culturală a raionului și a țării, are deja un număr impresionant de exponate. Vorbim despre muzeul în devenire din satul Sipoteni, raionul Călărași. Datorită oamenilor generoși și entuziaștilor din această localitate, muzeul are șansa să devină o frumoasă destinație turistică.

Muzeul satului Sipoteni a fost îmbogățit cu exponate valoroase

Alexandra Diaconu este pensionară și a adus la muzeu o față de masă din lada de zestre, un vechi prosop și o rochie de mireasă cu o istorie mai tristă, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Rochia e din 2015, la 50 de ani de la căsătoria mea, atunci pentru prima dată am îmbrăcat rochia de mireasă”, povestește Alexandra Diaconu.

La organizarea nunții de aur s-a implicat nepoata ei Diana, stabilita în SUA.

„Ea mă întreabă: bunică, ai o fotografie de la nuntă? Dar eu îi zic că nu am, pentru că eu nu am fost mireasă atunci, nu era momentul, nu erau bani. Din America mi-a adus rochia de mireasă. Am hotărât s-o prezint aici pentru că degrabă o să am 50 de ani de la căsătorie și vreau s-o mai îmbrac o dată”, spune Alexandra Diaconu.

Ideea de a amplasa muzeul satului la casa de cultură a fost de bun augur.

„Aici era o încăpere pustie, mi-a venit ideea s-o reparăm, să amplasăm un muzeu al satului, mai ales că satul este mare și nu a fost pusă problema că n-o să reușim să colectăm exponate”, spune primarul satului Sipoteni, Vasile Rață.

„Într-un timp foarte scurt, doar din iulie, când am deschis ușile, atâtea exponate au venit care mă bucură și îmi descopăr sătenii mei care aduc lucrurile cele mai sfinte sufletului lor începând cu icoane, covățele unde se frământa pâinica. Observați cicârâc, avem buduroi, primii stupi de albine care erau în scorbura copacului. Oamenii continuă să aducă”, povestește directoarea muzeului din Sipoteni, Antonina Diaconu.

„Muzeul este piatra de temelie a satului nostru, este o istorie care și acum există prin aceste obiecte. Îndemn tinerii nu doar să viziteze muzeul, ci să aducă aceste lucruri care le au acasă”, spune președintele Asociației de Băștinași „Junior” din Sipoteni, Zinaida Chitoroagă.

Până acum, la muzeu au fost aduse aproape 700 de exponate, ce vor fi documentate și valorificate, iar alături de ele vor rămâne în istorie și numele oamenilor din Sipoteni.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării