Multe produse lactate, fabricate din lapte praf. Cât de naturale sunt
În ultima perioadă, foarte multe produse din magazine sunt fabricate din lapte praf. Deși foarte mulți consideră că laptele praf este nociv pentru sănătate, atât experții din domeniu, cât și autoritățile, dau asigurări produsele cu conținut de lapte praf plasate pe piață sunt la fel de sigure ca și produsele din lapte proaspăt, pentru că cel praf este obținut prin deshidratare.
Obținerea laptelui praf din lapte se face printr-un proces fizic simplu, format din doua etape:
Etapa I - laptele este pasteurizat și concentrat prin evaporare. Apa prezentă în mod natural în lapte este parțial eliminată. Ceea ce rezultă după evaporarea conținutului de apă, este lapte concentrat, transmite Știri.md cu referire la Agora.
Etapa a II-a - laptele concentrat este pulverizat în particule fine într-un jet de aer fierbinte eliminându-se astfel complet apa și rezultând laptele praf. În urma acestui proces de concentrare și uscare a laptelui sunt păstrate toate elementele nutritive din lapte: proteinele, glucidele, lipidele și mineralele.
„Procesul de obținere a laptelui praf este unul fără transformări chimice și fără adăugare de substanțe cu potențial dăunător pentru organism, cu excepția produselor falsificate dar, producerea și prezența acestora pe raft impune sancționarea prin lege a agentului economic”, comunică autoritățile.
Potrivit experților din domeniu, supraproducția de lapte în perioada primăvară-vară și deficitului de iarnă afectează semnificativ procesul de fabricare a întreprinderilor de procesare a laptelui.
„Laptele praf nu este o problemă, chiar din contra: este soluția atunci când vara vacile dau mai mult lapte. Contează să nu conțină grăsimi vegetale sau ulei de palmier, în acel caz putem spune deja că nu mai este lapte”, susține Anatolie Triteac, președintele Asociației Producătorilor și Importatorilor de Produse din Carne din Republica Moldova.