main logo
1048

Moțpan, despre raportul SIS și întoarcerea profesorilor turci în Moldova

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, spune că nu poate să facă prea multe declarații după ce a primit raportul SIS, cu privire la profesorii turci expulzați de pe teritoriul RM.

Moțpan, despre raportul SIS și întoarcerea profesorilor turci în MoldovaFoto: Știri.md

„Ne-am propus să organizăm dezbateri și audieri pe această temă. Am primit un raport de la SIS, suficient de încărcat de informații și nume. În audieri vom vorbi și despre nume și despre proceduri încălcate de Biroul de Migrației și Azil, SIS. Nu pot acum să dezvălui niște lucruri, pentru că ne-am propus cu instituțiile abilitate să analizăm acest raport și să oferim un răspuns concret la acest subiect – cine a organizat acest lucru, cine se face vinovat”, spune Chiril Moțpan, transmite Știri.md cu referire la Unimedia. 

Întrebat dacă cei profesori ar putea să se întoarcă în RM, Moțpan a declarat că acest lucru este imposibil. „Acum trebuie să ne axăm pe ceea ce s-a întâmplat”, a declarat Moțpan.

Amintim că la data de 11 iunie 2019, CtEDO a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Doi dintre profesorii turci expulzați în luna septembrie 2018 din Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Profesorul de limbă turcă de la Liceul „Orizont” din sectorul Ciocana, Hüseyin Bayraktar, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare. Celălalt profesor a fost condamnat la nouă ani de închisoare. Deciziile sunt definitive.

La data de 6 septembrie 2018, la ora 8:50, pe o rețea de socializare apar primele informații precum că șapte persoane de la un liceu din Chișinău, printre care directorul instituției, au fost ridicate către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova (SIS) și transportate într-o direcție necunoscută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării