main logo
601

Moțpan, despre interceptări telefonice: Am auzit că ajung la 12.000 pe an

Câte interceptări telefonice se fac anual în R. Moldova, cum sunt stocate, păstrate sau distruse, cum se face că sunt autorizate de instanțe? Toate acestea sunt necunoscute pentru stat, spune șeful Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan.

Moțpan, despre interceptări telefonice: Am auzit că sunt 12.000 pe anFoto: agora.md

Într-o conferință de presă, deputatul a vorbit și despre condițiile din penitenciare, dar și despre schemele de contrabandă, care se confirmă prin acte depuse la comisia pe care o conduce, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

„Nu se cunoaște numărul exact al interceptărilor făcute de stat. Fiecare instituție - MAI, SIS și altele - operează cu diferite cifre și nu se știe câte au fost autorizate, nu se știe modul de stocare, păstrare și distrugere a lor, nu știm dacă există o sistematizare. Numărul de interceptări e alarmant de mare, iar ușurința cu care instanțele le autorizează e la fel de alarmantă. Noi am avut anual și 12.000 de interceptări, din unele surse”, a spus Moțpan.  

Potrivit deputatului, organele care efectuează măsuri speciale de investigație nu informează despre subiecții interceptați. „E nevoie de crearea registrului unic al interceptărilor, crearea mecanismelor de informare a subiecților supuși interceptării și mecanisme de monitorizare a autorizării interceptărilor”, afirmă alesul poporului.

Deputatul PPDA spune că la comisia pe care o conduce parvin aproape zilnic materiale, probe sau acte care confirmă că în R. Moldova au fost create, pe parcursul ultimilor ani, „o sumedenie de scheme”.

„Asta se confirmă prin acte, nume concrete, printre care și demnitari din instituțiile statului. Nu e acum momentul să dau nume, dar toate aceste informații vor ajunge la organele abilitate. Într-un anumit moment, trebuie să numim nume concrete. Reprezentanții statului nu au combătut corupția la nivel instituțional, nu au oprit schemele de contrabandă, ci le-au preluat. Asta e marea gravitate a situației”, a adăugat deputatul.

El a vorbit și despre vizita sa la Penitenciarul nr.13.

„Cam 20% din deținuți sunt acolo ținuți ilegal. Am aflat nu doar ce se întâmplă pe interior, dar și exterior. Angajații duc o viață de mizerie, sunt expuși pericolului, iar instituțiile penitenciare sunt deteriorate. Am aflat că sunt camere ascunse unde erau duși deținuții cu avocații săi și monitorizați, lucru ilegal. Ne adresăm ministrului Justiției să înceapă să redreseze situația”,  punctează Moțpan.

Deputatul a făcut apel către ministrul Justiției, Olesea Stamate, să „facă curățenie în instituțiile penitenciare”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării