main logo
430

Moțpan, despre expulzarea cetățenilor turci: Au fost încălcări

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a oferit detalii cu privire la audierea unor instituții implicate în expulzarea cetățenilor turci din Republica Moldova.

Moțpan, despre expulzarea cetățenilor turci: Au fost încălcări

„A fost o decizie arbitrară, cu încălcarea prevederilor legale, care a șifonat grav imaginea Republicii Moldova”, a declarat Chiril Moțpan la o conferință de presă. Deputatul a precizat că aceasta este doar opinia lui personală și nu a întregii comisii pe care o conduce, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md.

Chiril Moțpan a mai adăugat că în acest caz s-a comis un act de injustiție, care a costat Republica Moldova peste 340 mii de lei și o condamnare la CEDO, cu achitarea unor despăgubiri de 125 mii de euro.

„Invitații la audieri din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au invocat mai multe cauze care ar fi dus, potrivit lor, la acțiunea de îndepărtare a cetățenilor turci, inclusiv suspiciunea că ar fi existat presupuse riscuri de atentate teroriste, spionaj în folosul altui stat, pedofilie. În urma discuțiilor cu reprezentanții SIS nu ne-au fost prezentate dovezi clare cu privire la presupusele acțiuni de terorism pe teritoriul țării noastre, săvârșite sau pregătite de acești profesori”, a comunicat Chiril Moțpan.

Totodată, deputatul a afirmat că cetățenilor turci li s-a refuzat de a alege țara de destinație și nu le-a fost cunoscut cel puțin motivul reținerii.

La începutul luni septembrie 2018, șapte cetățeni străini au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării