main logo
676

Monica Babuc: Nu toți copiii trebuie să susțină BAC-ul, nici pe departe

Se pare că discuțiile parlamentare de anul trecut despe simplificarea BAC-ului nu găsesc susținere în persoana ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

Democrata este de părere că percepția moldovenilor despre BAC este din start una greșită, mulți părinți și elevi fiind siguri că trebuie să susțină examenul după 12 clase „vrei nu vrei”. Potrivit lui Babuc, care a participat la emisiunea „Glavnoe” de la TVC21, „BAC-ul e un examen serios, pe care nu toți îl pot susține” și nici nu ar fi nevoie, scrie ea.md.

„Acum se vorbește că rata de 62% de promovabilitate la BAC nu este una tocmai bună. Dar eu vreau să vă spun că nici în țările dezvoltate nu e o rată de promovare de 100%, nemaivorbind că aceasta poate fi cu mult mai mică. La noi din start a fost setată o atitudine proastă față de BAC. Vrei nu vrei, chiar dacă nu suntem la nivelul țărilor dezvoltate, educația pune în fața tuturor cerințe egale. Noi am sărit dintr-o barcă în alta, de la examene după clasa a 10-a la BAC, iar copiii dădeau examenele cam tot ca noi, când promovabilitatea era cam de 100%. Atunci funcționa principiul promovării totale, că toți copiii vor nu vor, pot sau nu pot, trebuie să termine 10 clase. Noi în clasă aveam băieți care în clasa a zecea citeau cu greu. Cum să dea el examenul? Ei erau favorizați, iar la greșelile lor se închideau ochii și dădeau examenul pe un 3 (n.r. – e vorba despre sistemul de notare unde 5 e notă maximă). Asta nu sunt însă condițiile în care copii noștri trebuie să susțină BAC-ul”, crede ministra.

Babuc subliniază deschis că „nu toți copiii trebuie să susțină BAC-ul, nici pe departe”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării