main logo
59266

Moldovenii prinși cu minciuna în cererile la compensații pot rămâne fără ajutor

Cetățenii care au depus cererile pentru compensații și au introdus date eronate sau în cererile cărora au fost depistate unele erori au început a primi mesaje de la Guvern.

Cetățenii mint la compensații: Guvernul verifică minuțios fiecare cerereColaj: Știri.md

Și dacă anul trecut, majoritatea moldovenilor au obținut gradul ridicat de vulnerabilitate, anul acesta autoritățile verifică minuțios toate cererile pentru a preveni orice fel de minciună din partea cetățenilor.

Gradele de vulnerabilitate energetică vor fi atribuite de către sistemul informațional începând cu 26 noiembrie, iar cetățenii vor putea afla gradul lor de vulnerabilitate la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie, accesând cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md.

În imaginile expediate în adresa redacției Știri.md prin intermediul opțiunii Adaugă o știre se poate vedea că un cetățean care a depus cererea de compensație a introdus unele date greșit, iar autoritățile i-au emis o notificare prin care e îndemnat să facă modificările de rigoare.

Într-o altă imagine, persoana a fost redirecționată către asistenta socială din localitate pentru a i se confirma datele din cerere.

Știri.md a contactat Centrul de Asistență de pe platforma compensatii.gov.md și a aflat că la etapa actuală, avem depuse în sistem peste 500 de mii de cereri și doar unele dintre ele nu au fost validate din motiv că solicitanții au selectat sursa de bază de încălzire sobă/cazan bazat pe combustibil solid, însă nu se încadrează în cele trei situații prevăzute de Regulament.

Din acest motiv, Guvernul a introdus un control mai riguros la cei care au scris în cerere că se încălzesc la sobe, iar acest lucru este confirmat de asistentul social din localitate.

Mai mult, moldovenii recurg la diferite șiretlicuri în cereri, însă controalele sunt riguroase și fiecare formular este minuțios verificat.

Știri.md amintește că, începând cu 1 noiembrie, cetățenii se pot înregistra pentru a beneficia de compensații la energie în perioada rece a anului.

Consumatorii pot solicita la numărul gratuit al Centrului de Apel (080005000) informații legate de procedura de înregistrare în programul „Ajutor la contor” pentru compensații la energie.

Cetățenii au timp până pe 25 noiembrie ca să depună cereri pentru compensație la facturi pentru luna noiembrie.

De asemenea, familiile cu un grad înalt de vulnerabilitate energetică vor beneficia de vouchere pentru înlocuirea becurilor și a electrocasnicelor.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării