main logo
585

Moldovenii din Italia au prezentat patrimoniul cultural la un eveniment

De câteva zeci de ani, Trentino a devenit un punct de legătură pentru mai mulți migranți: moldoveni, albanezi, români, pakistanezi, indieni, ucraineni și alții.

Moldovenii din Italia au prezentat patrimoniul cultural la un evenimentMoldovenii din Italia au prezentat patrimoniul cultural la un eveniment

Trentinii au o legătură deosebită cu statele din America de Sud (Colombia, Argentina, Peru, Chile etc), Africa de nord și centrală. Astfel, un eveniment multicultural s-a desfașurat zilele trecute la Trentino, cu participarea concetățenilor din diasporă, transmite Știri.md cureferire la Unimedia

„Am descoperit cu mare plăcere o comunitate multietnică, peste 143 naționalități prezente, deschise să dialogheze și să colaboreze între ei. Acesta a fost motivul pentru care un grup de asociații de emigrați și trentine am propus se fie organizat proiectul „Culturali in Trentino”, a afirmat Veronica Ciubotaru, președinta Asociației italo-moldavă „Arcobaleno”.

Acest proiect este un mozaic multicultural, având o însemnătate mare în acest teritoriu, prin intermediul căruia se valorizează patrimoniul cultural a fiecărei țări.

În cadrul proiectului „Culturali in Trentino”, a fost organizată o expoziție multiculturală care are scopul de a prezenta și valorifica portul popular moldovenesc, rolul femeii în menținerea și transmiterea artei și tradițiilor, precum și promovarea statelor de proveniență. Expoziția e deschisă în perioada 07.11.2018 - 11.11.2018.

Timp de câteva zile participanții își vor prezenta țara de origine. Concetățenii noștri din Italia au expus costume tradiționale - portul tradițional feminin și masculin, două panouri informative cu materiale promoționale despre Republica Moldova, personalități remarcabile și elemente importante din cultura națională. Printre obiectele de patrimoniu național cultural expuse pe lângă portul popular se numără covorul moldovenesc, prosopul național, zestrea etc.

Totodată, ieri s-a desfășurat o serată poetică, în cadrul căreia membrii diasporei noastre au prezentat în limba română și italiană „Doina” și poezii ale marelui poet Grigore Vieru. Conform agendei, sâmbătă și duminică vor fi zile dedicate cântecului și dansului. Evenimentele sunt organizate în scopul promovării tradițiilor naționale.

„Pe durata acestei ceremonii vom prezenta o broșură, editată special cu această ocazie, care include informații specifice despre fiecare țară. În această broșură am publicat date generale despre Moldova, Chișinău - oraș european cu prezentarea Arcului de Triumf, Catedrala, Parlamentul etc. În partea istorică îl prezentăm pe eroul național din toate timpurile - Ștefan cel Mare, recunoscut și de Vatican în lupta pentru menținerea credinței si statalității. Prezentăm, de asemenea, centrul istoric si naturalistic din satul de baștină Cobâlnea, Șoldănești - Stejarul secular a lui Ștefan cel Mare și biserica construita din ordinul lui”, a menționat Veronica Ciubotaru.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării