main logo
2053

Moldovenii din Franţa, care au rămas fără copii, vor să revină în ţară

Familia de moldoveni stabilită în Franţa, care a rămas fără cele două fetiţe pentru că le-ar fi bătut, vrea să revină în Moldova.

Moldovenii din Franţa, care au rămas fără copii, vor să revină în ţarăFoto: Publika.md

Soţii Zubcov şi consulul Ambasadei ţării noastre la Paris au efectuat recent o vizită comună la centrul de plasament în care se află copilele pentru a se asigura că starea acestora de sănătate este bună, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

"Noi vrem să ne întoarcem în Moldova, dar nu putem, fără copii cum să mergem în Moldova? Noi nu vrem să stăm aici în Franţa. Noi vrem să ne întoarcem acasă, în Moldova", a menţionat Alexei Zubcov, tatăl fetelor.

Alexei Zubcov a declarat pentru Publika TV că diplomatului moldovean nu i s-a permis să intre în centrul de plasament pentru că nu a solicitat autorităţilor franceze un permis pentru asta. Tatăl a mai adăugat că starea fetelor este mai bună decât acum două săptămâni, când aveau vânătăi. El susţine însă că fetele plâng pentru că vor să se întoarcă acasă.

"Plâng, le este dor, vor să-şi vadă bunicii, vor în Moldova. E greu. Ne este greu pe suflet şi nouă şi copiilor", a explicat tatăl fetiţelor.

Părinţii au cerut consulului să facă demersurile necesare pentru ca fetiţele să poată fi repatriate. Ministerul de Externe de la Chişinău a anunţat printr-un comunicat că a inițiat crearea unui grup de lucru în acest caz.

Cele două fete au fost duse la centrul de plasament acum o lună şi jumătate, după ce directoarea grădiniţei la care mergea sora mai mare a observat că aceasta avea vânătăi pe corp. În urma audierilor, s-a stabilit că tatăl a lovit-o pe copila de 3 ani cu o vargă.

Potrivit legislaţiei franceze, în cazul constatării unor episoade de violenţă împotriva copiilor, minorii sunt scoşi din mediul familial pentru a fi protejaţi. De atunci, soţii Zubcov îşi vizitează fetiţele la centrul de plasament, după un orar stabilit.

Săptămâna trecută, tatăl fetelor a declarat că micuţele ar fi fost bătute. El a expediat pe adresa redacţiei şi câteva fotografii despre care susţine că ar fi fost făcute în centrul de plasament şi în care una dintre fete are sânge şi o infecţie la gură. Mai mulţi experţi au declarat că acest caz scoate la iveală discrepanţele uriaşe dintre modul în care este văzută educaţia în Europa şi în ţara noastră.

Dacă mulţi părinţi de la noi încă mai consideră că bătaia e o parte nelipsită din educarea copiilor, în vestul Europei violenţa fizică împotriva copiilor este interzisă, iar părinţii care sunt găsiţi vinovaţi de acte de violenţă domestică sunt pedepsiţi. În cazuri grave, ei sunt decăzuţi din drepturile părinteşti şi chiar ajung după gratii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării