main logo
6024

Moldovenii cu dublă cetățenie nu-și vor mai perfecta ușor actele peste Prut

Moldovenii cu dublă cetățenie ar putea să nu-și mai perfecteze viza de reședință peste Prut atât de ușor.

Moldovenii cu dublă cetățenie nu-și vor perfecta ușor actele peste PrutMoldovenii cu dublă cetățenie nu-și vor perfecta ușor actele peste Prut

PSD, partidul aflat la guvernare în România, vine cu un proiect care să limiteze numărul de persoane înregistrate în aceeași locuință. Acum în localitățile românești sunt apartamente în care figurează chiar și mii de basarabeni, iar proprietarii ar putea fi trași la răspundere, transmite Știri.md cu referire la Protv.md

În satul Mosna din Iași sunt înregistrați oficial 6.800 de locuitori. Aproape 4 mii dintre ei sunt moldoveni cu dublă cetățenie, iar într-un singur apartament din acest bloc, au reședință peste 2.500. Asta însă doar în acte, pentru că în realitate la adresa respectivă stă cu chirie o familie formată din 3 persoane. Vecinii spun că nu i-au întâlnit niciodată pe basarabeni.

Georgel Popa, primar comuna Mosna, Iași: „În momentul acesta nu mai locuieşte niciunul dintre ei în localitate şi putem spune că sunt la lucru în străinătate”.

Cei cu dubla cetățenie au aceleaşi drepturi și obligaţii ca orice localnic. Moldovenii plătesc taxe și au depus în jur de 900 de dosare pentru alocațiile copiilor. Pentru cererile uriașe venite dinspre ei, în primărie au apărut posturi noi, salarii mai mari, iar secțiile de votare s-au înmulțit.

Carla Tisan, director Direcția județeană de evidență a populației, Iași: „Legislația este permisivă în acest moment. Dacă cetățeanul originar din Republica Moldova are cetățenie română, poate face dovadă unui domiciliu, cererea trebuie soluționată”.

Așa se întâmplă că pentru acești basarabeni, în România au fost deschise secții de votare în plus, la care nu se prezintă nimeni. Așa a fost la referendumul de la începutul acestei luni.

„Dintr-un total de 1.953 care sunt pe liste permanente nu avem niciun votant”.

În prezent, majoritatea moldovenilor apelează la firme intermediare pentru a face rost de o viză de reședință în localitățile din România.

„- Cât costă să îi luați în spate? - Asta este treaba mea”.

Patricia Podoleanu, reporter Pro tv: „De fapt, basarabenii cu dubla cetățenie, care vor să își facă buletin românesc achită în jur de 120 de euro intermediarilor care își asumă să găsească proprietari de locuințe, dispuși să accepte, în acte, colocatari. Această afacere s-ar putea dovedi și mai scumpă. Partidul Social Democrat, formațiune aflată la guvernare în România, vine cu propunerea de a limita numărul persoanelor care își pot stabili viza de reședință la o singură adresă”. 

Reprezentantul unei firme care se ocupă de perfectarea actelor românești: „-Vă ajutăm cu buletin și viză de reședință, nu e o problema. - Prețul? - 120 de euro. - Va intra în vigoare legea care să nu permită mai multe persoane la aceeași viză de reședință, s-ar putea să se scumpească? - Nu e o problemă, până când legea nu a intrat în vigoare. - Dar cunoașteți de ea? - Da, știu. - Asta ar însemna că mai târziu s-ar putea să se mărească prețul pentru viza de reședință? - Cred că da".

Deputatul român, originar din Republica Moldova, Constantin Codreanu, spune că mai e mult până să intre în vigoare documentul, dacă va fi în cele din urmă votat.

Constantin Codreanu, președintele comisiei pentru comunitățile de români din afara graniței țărilor, Parlamentul României: „Este o consecință a situației create și faptul că acești intermediari, din păcate, profită financiar de pe urma disperării populației din RM este un lucru trist. În rest, evident că moldovenii care vor să își redobândească cetățenia română vor trebui să respecte odată ce această lege va intra în vigoare, dacă va intra în vigoare".

Coaliția de la guvernare de peste Prut dispune de voturile necesare pentru ca proiectul să treacă și să devină lege. Mai exact, documentul menționează că stabilirea domiciliului nu este permisă pentru terțe persoane, altele decât membrii familiei, în cazul în care numărul persoanelor pe locuință și suprafață minimă utilă nu se încadrează în prevederile Legii Locuinței. 

Constantin Codreanu, președintele comisiei pentru comunitățile de români din afara graniței țărilor, Parlamentul României: „Condamn cu fermitate această nouă găselniță legislativă a coaliției de guvernare PSD-ALDE, care încearcă să găsească noi impedimente pentru acordarea cetățeniei române celor din Republica Moldova. Vorbim despre un proiect de lege care se afla în circuitul legislativ. Mai este mult până a deveni lege".

Potrivit Autorității Naționale pentru Cetățenie din România, sunt înregistrați circa un milion de cetățeni ai Republicii Moldova care au și cetățenie românească sau sunt în curs de redobândire.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării