main logo
872

Moldovenii ar putea beneficia de un adaos de 15% la pensie

Moldovenii care au un stagiu de cotizare de 45 de ani ar putea beneficia de un adaos de 15% la pensie. Adaosul de 15% va fi calculat din suma pensiei medii pe țară pentru anul precedent.

Moldovenii ar putea beneficia de un adaos de 15% la pensieFoto: agora.md

Un proiect de lege privind sistemul public de pensii a fost propus miercuri, 18 iunie, spre examinare și aprobare Parlamentului, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

Autorii proiectului de lege mai propun un adaos de 2%, calculat din pensia medie pe țară, pentru următorii doi ani de cotizare. 

Dacă proiectul de lege va fi aprobat de deputați atunci de suplimentul financiar vor beneficia moldovenii care au ieșit la pensie pentru limita de vârstă. De acest supliment financiar nu se vor bucura judecătorii, procurorii și cei care au o pensie specială.

În document sunt prevăzute modificări privind indexarea pensiilor: la data de 1 aprilie și 1 octombrie, iar coeficientul de indexare va constitui 15% din suma pensiei calculate pentru fiecare pensionar.

Proiectul are drept scop asigurarea echității în rândul beneficiarilor de pensii și asigurarea unui trai decent. Autorii proiectului anunță că nu au estimat impactul financiar asupra bugetului public.

Potrivit datelor prezentate în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară, în anul 2017 în Republica Moldova erau circa 711 mii de pensionari. 

Mărimea medie a pensiei, la 1 ianuarie 2018, constituia 1527 de lei. Aproximativ 532 de mii de pensionari beneficiază de pensie pentru limita de vârstă.

Proiectul de act legislativ a fost votat unanim de membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării