main logo
4878

Moldoveni reveniți din Turcia, puși să semneze pentru carantină. Explicație oficială

Deși autoizolarea de 14 zile la revenirea în Republica Moldova este exclusă pentru persoanele care vin din zona verde, acestea sunt impuse în continuare să completeze Fișa epidemiologică și să semneze Declarația pe propria răspundere la intrarea în țară.

Moldoveni reveniți din Turcia, puși în carantină: Explicația oficialăColaj: știri.md

Este și cazul unei tinere care a revenit recent din Turcia, iar la bordul avionul i s-au oferit fișe spre completare.

Aceasta ne-a trimis imagini la adresa redacției Știri.md prin intermediul opțiunii Expediază-ne o știre și spune că nimeni nu i-a oferit nicio explicație.

Tânără povestește că a revenit în R. Moldova pe 1 septembrie, iar în avionul cu destinația Antalya-Chișinău, însoțitoarele de bord au împărțit tuturor pasagerilor fișe epidemiologice.

Fiind întrebate de ce trebuie să completeze, stewardesele nu au putut oferi niciun răspuns.

Asta, deși Poliția de Frontieră informează că, începând cu data de 1 septembrie, ora 00:00, se instituie noi măsuri de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Astfel, explicația oficială este că pasagerii în cauză nu trebuiau să completeze Fișa epidemiologică și să semneze Declarația pe propria răspundere.

"Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova și declară verbal că vin din țările clasificate ca zonă verde, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecție respiratorie sau stare febrilă, nu vor completa Fișa epidemiologică și nu vor semna Declarația pe propria răspundere de respectare a regimului de autoizolare o perioadă de 14 zile", anunță Poliția de Frontieră.

Totuși, persoanele care vor să evite autoizolarea de 14 zile trebuie să se asigure că nu tranzitează niciun stat calificat drept zonă roșie.

„Persoana care vine dintr-o țară clasificată ca zonă verde, să presupunem că este Germania, Elveția, și dacă este cursă avia directă către Republica Moldova, atunci persoana dată nu se plasează în regim de autoizolare. Când traversează frontiera pe cale terestră, trecând prin România, persoana dată se va include în regim de autoizolare timp de 14 zile, deoarece România este clasificată ca zonă roșie”, a explicat astăzi, 2 septembrie, medicul epidemiolog Alexei Ceban din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Știri.md amintește că, începând cu data de 31 august, trebuie să stea în autoizolare timp de 14 zile doar persoanele care revin în țară din state clasificate drept zone roșii. Lista respectivă este actualizată o dată la două săptămâni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării