main logo
3702

Moldoveni, arestați în Franța: Lucrau la o fabrică clandestină de ţigări

Pa 12 ianuarie, peste 60 de ofițeri ai Jandarmeriei Naționale Franceze (Gendarmerie Nationale) au percheziționat o locație din Franța, care s-a dovedit a fi o fabrică clandestină de tutun contrafăcut.

Moldoveni, arestați în Franța: Lucrau la o fabrică clandestină de ţigări

Ancheta a fost inițiată ca urmare a informațiilor transmise Franței de către Europol la sfârșitul anului 2022, privind traficul internațional de țigări într-un depozit dintr-o zonă industrială din Saint-Aubin-les-Elbeuf, lângă Rouen, Franţa, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Anchetatorii au descoperit mai multe camioane care încărcau și descărcau cutii voluminoase. Pe 12 ianuarie, când două autospeciale de 38 de tone au ajuns la fața locului, în jur de 60 de jandarmi au invadat fabrica. 

Jandarmii au descoperit un aranjament cvasiindustrial pentru producerea de țigări contrafăcute în cantități mari. Au descoperit trei zone separate în fabrica vizată. Una dintre zone a fost dedicată procesării tutunului brut pentru a produce cutii de țigări etichetate ca mărci cunoscute vândute pe piața legală. O altă zonă a fost dedicată depozitării cutiilor mari de țigări contrafăcute.

A treia zonă a fost folosită ca zonă de locuit pentru muncitori cu aproximativ 15 paturi, o bucătărie și o cameră de zi. Acest lucru a permis muncitorilor să locuiască la fabrică, complet separați de lumea exterioară.

În timpul raidurilor, ofițerii au confiscat peste 100 de tone de produse ilegale, inclusiv 55 de tone de țigări în cutii (19,4 milioane de țigări și 15 tone de tutun tăiat), 50 de tone de materiale de ambalare precum hârtie, filtre și etichete, precum și 18 tone de deșeuri din procesul de producție a țigărilor. Valoarea estimată a tutunului confiscat este de aproximativ 17 milioane de euro.

Potrivit presei, aceasta este una dintre cele mai mari fabrici clandestine de țigări de contrabandă descoperite în Franța.

Având în vedere amploarea acestui caz, parchetul din Rouen a renunțat la competența sa în favoarea jurisdicției naționale pentru lupta împotriva crimei organizate (Junalco) de la Paris.

Nouă persoane, majoritatea moldoveni, cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, au fost arestate și puse sub acuzare duminică la Paris. Patru au fost plasate în arest preventiv, celelalte cinci - sub control judiciar.

Poliţia a confiscat vehicule, utilaje din fabrică și echipamente electronice. Capturile au inclus și peste o tonă de produse alimentare, donate ulterior băncilor alimentare. Toate produsele de tutun confiscate au fost imediat distruse, la fel ca și utilajele de producție, a precizat jandarmeria.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării