main logo
970

Moldovean, judecat în SUA pentru un furt de peste 30 milioane de dolari

Un moldovean a fost judecat în Statele Unite ale Americii pentru organizarea unui furt electronic impresionant.

Moldovean, judecat în SUA pentru un furt de 30 milioane de dolari

Cetățeanul moldovean a reușit să creeze o schemă prin care au fost transferate peste 30 de milioane de dolari, transferate din conturile unui număr de instituții americane în conturi private din Rusia, Ucraina și Belarus, transmite Știri.md.

Cu toate acestea, din ziua judecății, moldoveanul a devenit liber.

Cetățeanul Republicii Moldova, în vârstă de 31 de ani, cunoscut în lumea virtuală sub numele de „Smilex”, a fost arestat în Cipru în august 2015, unde, potrivit presei americane, și-a petrecut vacanțele pe insulă împreună cu soția și fiica sa. 

Arestarea sa a fost posibilă datorită unei operațiuni internaționale care a implicat forțele de securitate americane, cipriote și moldovenești. 

La operație au participat, de asemenea, forțe de securitate din Regatul Unit, Germania, Elveția și Europol.

Moldoveanul a fost extrădat în SUA în februarie 2016. Autoritățile americane au declarat că acuzatul face parte dintr-o bandă criminală care a dezvoltat și distribuit software-ul Bugat folosit pentru a fura date bancare și a iniția transferuri frauduloase electronice din conturile bancare ale victimelor către băncile din Europa de Est (Federația Rusă, Ucraina, Belarus etc.).

Potrivit autorităților americane, software-ul „Bugat" a infectat mai mult de 100.000 de computere în Statele Unite și multe alte țări ale lumii.

Deși moldoveanul și-a recunoscut vinovăția și judecătorul Bisson a confirmat gravitatea infracțiunii și caracterul elocvent al pedepsei cerute, la 6 decembrie 2018, s-a pronunțat o sentință neașteptată.

Bisson a spus că moldoveanul a fost găsit vinovat, condamnându-l la 2 ani și 10 luni, termen pe care condamnatul deja și-a ispășit pedeapsa.

Departamentul de Justiție a confirmat lui ZdG prin e-mail că, de la data anunțării verdictului, pedeapsa moldoveanului a fost considerată executată și a fost eliberat din închisoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării