main logo
4346

Moldovean ca mine nu-i. Premiera filmului a avut loc în satul Pepeni

Premiera documentarului "Moldovean ca mine nu-i" a avut loc ieri în localitatea Pepeni din raionul Sângerei.

Moldovean ca mine nu-i. Premiera filmului a avut loc în satul Pepeni

Filmul este despre un bărbat din Kongo, care s-a stabilit în Moldova. Serge Mangole este un exemplu de incluziune a unui emigrant într-o societate conservatoare, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

Serge a venit în Moldova acum 14 ani, unde și-a continuat studiile. Bărbatul este acum profesor de informatică și educație fizică la liceul din satul Pepeni. Acesta mai antrenează și echipa de fotbal din localitate. Serge spune că la început i-a fost foarte greu să se acomodeze. 

"A fost greu. Nu cunoșteam limba, oamenii", a spus Serge Mangole, emigrant.

În 2012, s-a căsătorit cu o fostă elevă de a sa de la liceul în care predă: "Avem doi copii. Fata are șase ani, iar băiatul are trei ani."

Culoarea pielii nu mai este un obstacol de comunicare și bună înțelegere cu sătenii, susţine Serge: "Când am venit aici pentru prima dată oamenii au fost surprinși. Oamenii se uitau la mine, se fotografiau cu mine, mă atingeau. Dar acest a fost doar începutul."

Pelicula "Moldovean ca mine nu-i" este o producție a studioului de filme documentare Telefilm Chișinău, regizată de Mircea Surdu. 

"Filmul este despre viața lui Serge și viața acestui sat, care l-a acceptat pe Serge dincolo de culoare pielii. Statul nostru este mai patriarhal, dar iată că Serge este mai moldovean în acest sat decât toți moldovenii de aici", a declarat Mircea Surdu, regizorul filmului.

Alături de Serge au fost copiii și soția sa, care recunoaște că a fost sceptică în privința filmului însă rezultatul final a impresionat-o. 

"A fost foarte interesant. Nu am crezut că va ieși atât de interesant", a menţionat sotia lui Serge.

Și locuitorii din Pepeni au mers să vadă documentarul:

"Foarte frumos. E ca o poveste".

"E bun. E un film cu conținut educativ".

Pelicula a fost filmată cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării