main logo
3200

Moldovagaz va cumpăra gaze de la Energocom pentru luna mai

Compania de stat „Energocom” a câștigat licitația pentru livrarea de gaze naturale pentru luna mai inițiată de „Moldovagaz” pe platforma electronică de tranzacționare administrată de BRM East Energy SRL, sucursala locală a Bursei Române de Mărfuri.

Moldovagaz va cumpăra gaze de la Energocom pentru luna maiImagine simbol

Potrivit reprezentanților SA „Energocom”, în luna mai curent vor fi livrate aproximativ 20 de milioane de metri cubi de gaze naturale, în baza unei formule stabilite de „Moldovagaz”, ce include indicele TTF Front Month, transmite Știri.md. 

Până în prezent, în perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale obliga „Moldovagaz” să procure gaze de la SA „Energocom”, invocând argumente de securitate energetică. Este prima licitație la care participă „Energocom” pe platforma BRM East Energy SRL.

„Prețul exact se va ști pe data de 1 mai, deoarece acesta este determinat de media zilnică de închidere a indicatorilor TTF pentru luna următoare (Month Ahead). Cert este că echipa Energocom are experiența și competența necesară pentru a găsi parteneri și oferte competitive pe piețele internaționale și a concura pe o piață locală din ce în ce mai liberalizată”, a spus directorul interimar al SA „Energocom”, Victor Bînzari.

BRM East Energy SRL a început a organiza licitații din luna aprilie pentru consumatorii industriali. De la 1 ianuarie 2025, toți consumatorii non-casnici mari vor fi obligați să facă achiziții, în baza unor amendamente recent votate la Legea cu privire la gazele naturale.

Știri.md amintește că, pe data de 19 aprilie curent, într-un demers menit să asigure necesarul de gaze naturale pentru luna mai 2024, SA „Moldovagaz” a anunțat intenția de a cumpăra 20 de milioane de metri cubi de gaze de pe bursa gestionată de BRM East Energy. Decizia vine în contextul în care asigurarea resurselor energetice este esențială pentru stabilitatea și funcționarea eficientă a infrastructurii energetice a țării.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării