main logo
374

Moldova va intensifica măsurile de luptă împotriva fumatului

Doar prin conjugarea eforturilor instituţiilor statului şi ale societăţii civile vom avansa în lupta împotriva fumatului.

Moldova va intensifica măsurile de luptă împotriva fumatului

O declaraţie în acest sens a făcut viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, la şedinţa ordinară a Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la surse din cadrul Guvernului, participanţii la şedinţă au discutat subiecte ce ţin de procesul de implementare a prevederilor Legii privind controlul tutunului, acţiunile care urmează a fi întreprinse de autorităţi pentru aderarea la Protocolul privind eliminarea comerţului ilicit cu produse din tutun la Convenţia Cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind Controlul Tutunului, provocările consumului de IQOS/ţigări electronice/narghilea, examinarea situaţiei privind aplicarea interdicţiilor de comercializare a produselor din tutun în unităţile comerciale cu suprafaţa mai mică de 20 metri pătraţi.

Leancă a enumerat măsurile întreprinse în lupta împotriva fumatului: creşterea nivelului de informare a riscurilor privind fumatul, interdicţia de a fuma în instituţiile şi spaţiile publice, creşterea taxelor şi produselor din tutun, interzicerea publicităţii la produsele din tutun.

"Consumul de tutun continuă să fie o mare provocare pentru Republica Moldova cu consecinţe grave pentru sănătatea publică şi securitatea demografică. Deşi au fost întreprinse numeroase măsuri pentru remedierea acestei probleme naţionale, mai avem carenţe la respectarea legislaţiei în vigoare, posibilitatea efectuării controalelor, interferenţa industriei tutunului în politicile publice, răspândirea noilor produse de tutun şi tolerarea fumatului în spaţiile publice", a declarat Iurie Leancă.

Potrivit informaţiei prezentate la şedinţă, toate companiile de tutun de pe piaţă - 15 importatori şi trei producători - respectă prevederile Regulamentului sanitar privind avertismentele de sănătate şi etichetarea produselor din tutun. De asemenea, ei au efectuat teste de laborator şi expertiză a produselor din tutun pentru a evalua toate componentele şi impactul acestora asupra sănătăţii oamenilor. Au fost elaborate programe teritoriale de control al tutunului, au fost majorate accizele şi preţurile minime la ţigări, se desfăşoară controale în instituţiile care comercializează produse din tutu, iar cei ce încalcă normele sunt pedepsiţi. 

În cadrul discuţiilor, participanţii au convenit să întreprinsă o serie de acţiuni comune. În special, Ministerul Sănătăţii "va oferi suportul necesar Băncii Mondiale pentru evaluarea obiectivă a indicatorilor legaţi de domeniul controlului tutunului pentru debursarea suportului bugetar pentru modernizarea sistemului de sănătate". 

Ministerul Finanţelor va examina, în contextul elaborării obiectivelor politicii fiscale şi vamale, şi va propune majorarea accizelor specifice la produsele din tutun şi produsele conexe, inclusiv la produsele noi din tutun (ţigări electronice, IQOS - tutun încălzit, narghilea), cu ajustarea lor la nivelul produselor tradiţionale din tutun.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării