main logo
487

Moldova se angajează să sporească accesul la servicii de sănătate sexuală și reproductivă

Către anul 2022, în Republica Moldova dreptul fiecărei persoane la servicii de sănătate sexuală și reproductivă va fi asigurat în totalitate, conform programului național elaborat în acest sens.

Acces sporit la servicii de sănătate sexuală și reproductivă în MoldovaAcces sporit la servicii de sănătate sexuală și reproductivă în Moldova

Declarația a fost făcută, astăzi, de către ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari, în cadrul Dialogului național privind sănătatea și drepturile sexual-reproductive. Potrivit oficialului, sănătatea femeilor va fi îmbunătățită, se va micșora mortalitatea maternă și mortalitatea copiilor în perioada imediat după naștere, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Programul prevede acces sporit pentru femei la toate metodele de protecție și de asigurare a sănătății reproductive. Accentul nu va mai fi pus doar pe tinere, cum s-a procedat până acum, ci pe femei de toate vârstele. 

„Există și probleme pe anumite segmente de sănătate în rândul persoanelor cu diferite deficiențe. Ne propunem să fortificăm practic toate segmentele de informare și educare sexuală”, a spus Svetlana Cebotari.

Reprezentanta Fondului ONU pentru Populație în Republica Moldova, Rita Columbia, a menționat că Republica Moldova este printre primele țări din Europa care au un program național privind sănătatea și drepturile sexuale reproductive pentru următorii ani. Rita Columbia a spus că 16 state europene și-au asumat angajamente de a contribui la îmbunătățirea situației în domeniul sănătății reproductive și sexuale, dar nu au încă programe naționale. 

„Acest program are menirea de a salva vieți, a îmbunătăți bunăstarea populației, promovează egalitatea de gen și se bazează pe drepturile omului”, a spus Rita Columbia.

Programul național privind sănătatea și drepturile sexuale reproductive pentru perioada 2018-2022 a fost aprobat de către Guvern la 16 mai. Programul a fost elaborat pentru face față problemelor din domeniul demografiei. Programul se bazează pe patru piloni: îmbunătățirea accesului populației la serviciile de sănătate reproductivă și sexuală; îmbunătățirea și asigurarea informării la scară largă despre profilaxia și acțiunile ce mențin sănătatea reproductivă și sexuală.

Programul are un buget de peste 45 de milioane de lei. Guvernul de la Chișinău va aloca peste 33 de milioane de lei. 6,5 milioane de lei vor veni din fondurile de asistență medicală obligatorie. Celelalte contribuții vor fi alocate de către partenerii externi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării