main logo
360

Moldova riscă să rateze un grant oferit de UE pentru vaccinarea vulpilor

Moldova riscă să rateze un grant de 16 milioane de lei, oferit de Uniunea Europeană pentru vaccinarea vulpilor contra rabiei.

Moldova riscă să rateze un grant oferit de UE pentru vaccinarea vulpilorFoto: descoperă.ro

Asta deoarece licitaţia în care urma să fie aleasă firma care să execute lucrările a eşuat, din cauză că a fost un singur ofertant, transmite Știri.md cu referire la Publika.md.

Termenul limită de desfăşurare a campaniei de imunizare este luna noiembrie, aşa că autorităţile nu mai au timp să organizeze un nou concurs.

Vaccinarea vulpilor urma să fie efectuată cu ajutorul elicopterelor, de-a lungul frontierei cu România, în toate localităţile aflate la cel mult 50 de km de graniţă. Procesul ar urma să fie gestionat de ANSA.

Responsabilii din cadrul instituţiei recunosc însă că ţara noastră nu dispune de astfel de echipament, aşa că, cel mai probabil, grantul va fi ratat.

"Avioanele şi echipamentele noastre nu permit ca acest vaccin să fie distribuit. Aria de distribuţie este de la o înălţime de 500 de metri. Aceste vaccine sunt mâncate de către vulpi, asta este o momeală, sunt nişte ampule care odată mâncate de vulpi, se strică, iar acea înţepătură face vaccinarea", a declarat Vitalie Carauş, şef Secţia sănătate animale ANSA.

Subiectul vaccinării vulpilor a fost discutat miercuri la Parlament, în cadrul Comisiei agricultură şi industrie alimentare. Secretarul Comisiei, Nicolae Ciubuc, îi acuză pe cei de la ANSA că nu au depus suficient efort ca să promoveze campania, astfel încât la concurs să participe mai mulţi ofertanţi.

"ANSA trebuia să se concentreze mai mult pe elaborarea anumitor condiţii, în aşa fel încât să permită accesul mai multor operatori la această licitaţie, dar până la urmă e o situaţie critică, o stare de urgenţă. Trebuia mai demult, Guvernul să declare stare de urgenţă la nivel de ţară şi atunci cu siguranţă era să fie mai multe activităţi ale celor de la ANSA", a declarat Nicolae Ciubuc, secretarul Comisiei agricultură şi industrie alimentară.

Locuitorii din sate spun că vulpile dau des buzna în localităţile lor, le mânăncă păsările şi prezintă un pericol atât pentru oameni, cât şi pentru celelalte animale domestice.

"La noi în sat sunt, ele vin şi mai umblă prin sat. Este de dorit să fie vaccinate”.

"Să fie vaccinate, sunt multe cazuri şi se poate întâmpla orice. Apar destul de des prin gospodării şi lumea se jăluie că vin".

"Ele molipsesc şi alte păsări, animale. Demult trebuiau să facă asta, că problema asta nu e de azi. Eu chiar vreo trei ani în urmă am împuşcat o vulpe, care nu fugea de om, asta înseamnă precis că e bolnavă".

De la începutul acestui an au fost înregistrate 43 de cazuri de rabie printre animale. În septembrie, un copil de 11 ani din municipiul Chişinău a murit după ce a fost muşcat de un câine turbat. Potrivit specialiştilor ANSA, sursa principală a îmbolnăvirii cu rabie sunt anume vulpile infectate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării