main logo
1166

Moldova, inundată de plastic de import: 40% din gunoi, pungi și ambalaje

În pofida unor măsuri de restricționare a utilizării pungilor și ambalajelor din plastic, importul acestora în Republica Moldova a crescut în ultimii trei ani cu circa 20%, arată raportul auditului performanței „Managementul deșeurilor din plastic”, realizat de Curtea de Conturi.

Moldova, inundată de plastic de import: 40% din gunoi, pungi și ambalajeFoto: mold-street.com

Autorii susțin că situația din domeniul managementului deșeurilor nu denotă o tendință de îmbunătățire, iar pe teritoriul Republicii Moldova anual se identifică peste 1.200 de gunoiști neautorizate, în care se acumulează deșeuri mixte, cu efect negativ asupra mediului, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Deja 40% din gunoiul din Moldova este plastic

Lipsa unei evidențe calitative a deșeurilor nu a permis auditului evaluarea cantitativă a deșeurilor din plastic din cantitatea totală eliminată la gunoiști. Însă, potrivit datelor statistice, se observă că, rata de reciclare a deșeurilor este foarte joasă, deoarece circa 90% din deșeurile generate sunt eliminate la gunoiști, iar plasticul, fiind deșeu voluminos, ocupă circa 40% din totalul deșeurilor eliminate.

Auditul a identificat că, în anul 2020 au fost colectate taxe în buget pentru poluarea mediului și din gestionarea depozitelor autorizate de deșeuri, în valoare de 325 de milioane lei.

Auditorii susțin că există incertitudine referitor la faptul că, operatorii neautorizați nu contribuie la recuperarea financiară a impactului dezastruos produs asupra mediului prin eliminarea deșeurilor mixte în gunoiștile neautorizate. În același timp, importatorii de ambalaje, achitând taxa pentru poluare, contribuie la dezvoltarea infrastructurii de colectare, reciclare şi distrugere a deșeurilor.

Niciun ban din Fondul Ecologic Național pentru reciclarea deșeurilor din plastic

În perioada 2017-2019 din Fondul Ecologic Național au fost aprobate proiecte pe domeniul de management integrat al deșeurilor și substanțelor chimice, în valoare de 63,5 milioane lei, din care, în anul 2019 au fost alocate 28 milioane lei, însă valorificate au fost doar 6 milioane de lei, sau 21%.

Auditul denotă că, în domeniul deșeurilor din plastic nu au fost direcționate mijloace financiare. Sectorul privat, care cel mai mult contribuie la acest capitol, nu a beneficiat de finanțări în aceste scopuri.

Totodată, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) de mai mulți ani a identificat surse externe și a solicitat cofinanțare din bugetul de stat pentru a iniția dezvoltarea a 3 regiuni de management al deșeurilor, prevăzute în Strategia deșeurilor.

Gunoiștea de la Țânțăreni nu are studiu de fezabilitate

În pofida acestui fapt, din contul Acordului de finanțare în valoare de 25 de milioane de euro, încheiat la finele anului 2019 între MADRM, Ministerul Finanțelor și Banca Europeană de Investiții, 9 milioane de euro au fost direcționate prin Hotărâre de Guvern pentru finanțarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău”, care nu este menționat în Strategia deșeurilor și nu are elaborat un studiu de fezabilitate.

Pe lângă lipsa unei proceduri clare de selectare a proiectului finanțat, există unele riscuri legate de forma de proprietate și timpul de funcționalitate a gunoiștii din Țânțăreni, care conform proiectului are o estimare a timpului de umplere de 7-8 ani, ceea ce pune sub risc continuitatea proiectului.

Totodată, autoritățile de mediu, în calitate de autorități de reglementare și supraveghere a pieței, nu au luat în calcul că, în perioada 2019-2020 a continuat importul pungilor din plastic, ceea ce a produs un efect negativ continuu asupra mediului, susțin auditorii Curții de Conturi.

Importurile de pungi din plastic cresc

Astfel, pe parcursul anilor 2018-2020, importul s-a majorat cu 500 de tone de pungi din plastic, al căror cost de intrare în țară a crescut cu peste 20%, de la 134 de milioane de lei în 2018, până la 169 de milioane de lei în anul 2020.

Potrivit Curții de Conturi, prevederile legislative nu specifică clar care sunt ambalajele interzise de a fi comercializate, ceea ce permite tratarea ambiguă a normelor existente și servește temei pentru comercializarea ilicită continuă a pungilor de plastic.

Astfel plasarea pe piața Republicii Moldova a pungilor cu marcajele „biodegradabil”, „compostabil” are loc în lipsa unui laborator național de încercări acreditat, care ar testa calitatea acestora în conformitate cu cerințele standardizate ce urmează a fi aplicate la nivel național.

„Descurajant este și faptul că, companiile din sectorul privat, care reciclează deșeuri din plastic, nu dețin utilaje performante pentru a trata astfel de pungi, deoarece acest fapt necesită investiții majore, iar fără infrastructură performantă pungile respective continuă a fi aruncate de comun cu celelalte deșeuri în gunoiști”, au precizat auditorii.

Observațiile auditului relevă că principalele vulnerabilități ce țin de asigurarea calității gestionării deșeurilor din plastic în Republica Moldova țin, în mare parte, de:

  • lipsa unor reglementări strategice, unor mecanisme clare și eficiente pentru a pune în funcțiune dezvoltarea sistemului integrat de management al deșeurilor;
  • lipsa de interes a guvernării de a acorda suport financiar sectorului cu responsabilități de valorificare a deșeurilor din plastic;
  • lipsa de interes a organelor administrației publice locale în dezvoltarea sistemului calitativ de management al deșeurilor;
  • neinstituirea unui sistem de colectare separată a deșeurilor, din care face parte și plasticul;
  • lipsa conlucrării cu sectorul privat privind promovarea selectării deșeurilor și colectării separate a acestora;
  • aplicarea măsurilor incomplete la capitolul restricțiilor plasării pe piață a pungilor din plastic;
  • ignorarea reglementărilor prin standardizare la capitolul calității ambalajelor biodegradabile și compostabile. 
Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării