main logo
1335

Moldova, în topul țărilor CSI cu victime ale catastrofelor aviatice

Republica Moldova este printre lideri în topul țărilor ale căror aparate de zbor au făcut victime la prăbușire anul trecut. Datele au fost prezentate de Comitetul Interstatal al Aviaţiei (CIA), care este este un organism al de supraveghere și coordonare a aviației civile din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

Moldova, în topul țărilor CSI cu victime ale catastrofelor aviatice

Rusia este prima țară în topul tragic cu 128 de morți înregistrați în urma celor 42 de accidente aviatice, transmite Știri.md cu referire la datele prezentate în raport.

Ucraina este pe locul secund în clasament cu 8 accidente avia soldate cu 24 de morți.

Tragedia care a adus țara noastră pe locul 3 în top a avut loc în toamna anului 2018, în Afganistan. 

Elicopterul MI-8 MTV cu numărul de înregistrare ER-MHR al companiei aeriene moldovenești Valan International Cargo Charter s-a prăbușit la scurt timp după decolarea de la baza aeriană militară din Mazar-i-Sharif.

La bordul elicopterului se aflau 3 membri ai echipajului cetățeni ai Ucrainei și 11 pasageri cetățeni ai Afganistanului. 

În urma accidentului au decedat 2 membri ai echipajului și 10 pasageri. Astfel, printre victime nu au fost înregistrați cetățeni moldoveni.

Acum patru ani, un elicopter cu alți trei moldoveni la bord, a fost capturat de talibani în regiunea Kunduz din Afganistan. Aparatul de zbor participa la o misiune de pacificare în această țară sub egida ONU. Atunci un moldovean a murit, iar ceilalți doi piloți au fost eliberați abia recent.

O altă tragedie a avut loc în toamna anului 2017 când un patru piloți moldoveni constractați de aceeași companie, au murit în timpul unui accident aviatic în apropierea Coastei de Fildeș.

Valan International Cargo Charter este specializată în transportul mărfurilor şi a personalului în misiuni internaţionale. Din 2002, compania a oferit servicii aeriene în cadrul misiunilor internaţionale, în state ca: Afganistan, Irak, efectuând zboruri sub egida ONU şi alte organizaţii internaţionale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării