main logo
4851

Moldova continuă să investească în apărare: Va fi înființat un Colegiu Militar

În Republica Moldova ar urma să fie creat un colegiu militar. Pe ordinea zi a ședinței Guvernului din data de 29 mai se regăsește un proiect de hotărâre în acest sens.

Moldova investește în apărare: Va fi înființat un Colegiu MilitarFoto: Știri.md/arhivă

Acesta a fost elaborat de Ministerul Apărării. Colegiul se va regăsi în subordinea Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, ca instituție de învățământ profesional tehnică. Vor fi 12 funcții de cadre didactice. Colegiul ar urma să pregătească anual până la 60 de elevi, transmite Știri.md cu referire la newsmaker.md

Proiectul de hotărâre de Guvern cu privire la înființarea Colegiului Militar a fost elaborat de Ministerul Apărării. Potrivit proiectului, Colegiul Militar se va regăsi în subordinea Academiei Militare a Forțelor Armate „Alexandru cel Bun”, ca instituție de învățământ profesional tehnică.

„În prezent, Academia Militară deține dreptul formării ofițerilor cu studii superioare însă nu și a tehnicienilor militari cu studii profesional tehnice postsecundare, iar alte instituții de învățământ din țară nu formează specialiști la specialitățile militare stabilite la domeniul de formare profesională 1031 – Serviciul militar și apărare”, au argumentat reprezentanții Ministerului Apărării.

Colegiul Militar va oferi programe de formare profesional tehnică postsecundară în domeniul milităriei, ceia ce este în premieră pentru stat – se precizează în proiect.

Înmatricularea la Colegiul Militar se va efectua corespunzător numărului de locuri stabilit conform planurilor de pregătire a cadrelor de specialitate pe meserii și pe specialități în instituțiile de învățământ profesional tehnic, finanțate de la bugetul de stat.

Se menționează că pentru anul 2024 nu vor fi necesare surse financiare suplimentare având în vedere că procesul de instruire se va realiza din contul surselor financiare alocate deja Ministerului Apărării pentru anul respectiv. Pentru anul 2025 vor fi necesari 4.758,5 mii lei.

Vor fi 12 funcții de cadre didactice. Totodată, colegiul ar urma să pregătească până la 60 de elevi.

Potrivit notei Ministerului Educației cu referire la proiect, crearea colegiului ar urma să fie realizată din 1 iunie 2024.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării