main logo
1677

Moldova are 6 noi cețățeni prin investiție. Cine sunt ei

Un nou decret al șefului statului, Igor Dodon, privind acordarea cetățeniei Republicii Moldova mai multor cetățeni străini a fost publicat vineri, 2 august, în Monitorul Oficial.

Moldova are 6 noi cețățeni prin investiție. Cine sunt eiFoto Simbol

Este de abia al treilea decret de acest fel, de la lansarea în noiembrie 2018 a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Numele noilor cetăţeni rămâne secret

Documentul semnat de președinte pe 31 iulie 2019, prevede pentru prima dată că se acordă cetăţenia Republicii Moldova atât unor cetățeni străini, ca solicitanți principali, cât și unor membri ai familiilor lor.

Astfel a fost acordată cetățenia Republicii Moldova solicitantului principal în baza datelor de identificare ale Dosarului nr. SP/04/2019 împreună cu doi membri ai familiei în baza datelor de identificare ale Dosarelor nr. SP/041/2019 și SP/042/2019; solicitantului principal în baza datelor de identificare ale Dosarului nr. SP/07/2019 împreună cu un membru al familiei în baza datelor de identificare ale Dosarului nr. SP/071/2019 şi solicitantului în baza datelor de identificare ale Dosarului nr. SP/08/2019.

Din ce ţări sunt aceştia nu se menţionează. Anterior doar două persoane au beneficiat de acest program, una din India și alta din Australia. În consecinţă numărul cetăţenilor străini ce au primit cetăţenia Moldovei pe bani a ajuns la 8. 

Moratoriu pentru patru luni

Pe 31 iulie 2019, Parlamentul a votat instituirea moratoriului pentru o perioadă de 4 luni, asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Moratoriul ar putea fi prelungit pentru o perioadă de cel mult două luni.

În acelaşi timp cererile de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție care au fost depuse până la data intrării în vigoare a acestei legi vor fi procesate în continuare. 

Potrivit unor date anunţate de Vadim Brînzan, ministrul Economiei și Infrastructurii, la începutul lunii iulie, alte 34 de cereri se aflau pe rol. Aceste dosare ar putea să aducă Republicii Moldova 4,6 milioane de euro.

Totodată Vadim Brînzan, a declarat că în cazul în care va fi întrerupt programul dobândirii cetățeniei prin investiții, Republica Moldova va fi nevoită să plătească depăgubiri de milioane de euro consorțiului de companii care gestionează proiectul. O asemenea clauză există în contractul semnat, anterior de Ministerul Economiei.

Ministrul a mai afirmat după câteva întrevederi cu reprezentanții consorțiului de companii care gestionează programul, că aceştia s-au declarat deschiși pentru dialog, astfel încât procesul de obținere a cetățeniei să devină mai transparent.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării