main logo
2195

Moldova ar putea renunța la schimbarea orei. Explicația lui Dodon

Republica Moldova ar putea renunța la schimbarea orei care va avea loc pe data de 27 octombrie.

Moldova ar putea renunța la schimbarea orei. Explicația lui DodonFoto: unica.ro

Într-o postare pe o rețea de socializare șeful statului a declarat că Moldova ar putea renunța la schimbarea orei, astfel urmând țările europene și fostelor republici sovietice, transmite Știri.md.

„Primim numeroase întrebări de la cetățenii noștri care se interesează dacă în Moldova se examinează posibilitatea de a renunța la trecerea la ora de iarnă, așa cum s-a procedat în Uniunea Europeană.

Țin să menționez că în luna martie 2019, Parlamentul European a decis să fie anulată trecerea la ora de iarnă începînd cu anul 2021. Astfel, pentru ultima dată, acele ceasornicelor din statele UE vor fi mutate cu o oră înainte în ultima zi de duminică din luna martie 2021.

Totodată, țin să reamintesc că în anul 2011, acest lucru l-au făcut deja Rusia și Belarus. În anul 2016, și Turcia a renunțat la ora de iarnă.

Georgia și Kazahstan au procedat la fel în anul 2005, alte patru republici din Asia Centrală – încă la începutul anilor 90. Armenia a anulat trecerea la ora de vară în anul 2012.

În prezent, urmând exemplul Uniunii Europene, și Ucraina examinează posibilitatea anulării orei de iarnă începând cu anul 2021.

Astfel, toate fostele republici sovietice, toți cei mai importanți partenerii comerciali și economici ai Republicii Moldova au renunțat la practica de mutare a acelor ceasornicelor sau examinează o asemenea posibilitate.

În această ordine de idei, consider oportun de a propune spre discuții publice următoarea întrebare: „Considerați necesar ca Parlamentul Republicii Moldova să adopte un proiect de lege despre renunțarea la trecerea la ora de iarnă?””, a scris Dodon.

Reamintim că, anterior, Guvernul Republicii Moldova a declarat că pe data de 27 octombrie 2019, la ora 03:00, pe întreg teritoriul țării va avea loc trecerea la timpul „de iarnă” prin transferul acelor ceasornicului cu o oră înapoi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării