main logo
368

Moldova, actor important la cea de-a 63 Conferință AIEA

Deciziile de organizare ale celei de-a 63-a Conferințe Generale a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au fost luate cu participarea ambasadorului Victor Osipov în Austria și Slovacia, reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă oficiul ONU.

Moldova, actor important la cea de-a 63 Conferință AIEAFoto: Ipn.md

Într-un comunicat al Ambasadei Moldova se arată că lucrările conferinței s-au ținut în perioada 16-19 septembrie, iar Victor Osipov a exercitat funcția de vicepreședinte al Conferinței Generale din partea Grupului est-european, care întrunește 33 de state, transmite Știri.md.

„Această implicare sporește prestigiul Republicii Moldova în cadrul organizației mondiale a Națiunilor Unite specializate în utilizarea pașnică și sigură a energiei atomice”, se arată în comunicat, care mai menționează că la conferință a participat și o delegație de la Chișinău condusă de Ion Apostol, șef al Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice a Republicii Moldova.

AIEA este axată pe dezvoltarea cercetărilor și a tehnologiilor în domeniul nuclear, supravegherea respectării standardelor în energetica atomică și în orice alte sfere de utilizare a tehnologiilor nucleare (medicală, agro-alimentară, științifică, ș.a.), asigurarea siguranței și securității ce ține de sursele radioactive, generarea, exploatarea, transportarea, stocarea, lichidarea, traficul ilegal, etc.

„De asemenea, Agenția are programe ample de Cooperare Tehnică prin care oferă asistență specializată statelor pentru a dezvolta atât utilizarea pașnică a energiei atomice și radioactive, cât și capacitățile umane, tehnice și procedurale menite să ofere garanțiile de securitate necesare”, se arată în comunicat.

În ultimii ani Republica Moldova beneficiază de câteva proiecte de asistență din partea AIEA în valoare cumulată de peste 5 milioane de euro. 

„Partenerii și beneficiarii lor sunt Spitalul Clinic Republican, Institutul Oncologic, instituțiile specializate în transportarea și păstrarea în siguranță a deșeurilor radioactive, autoritățile preocupate de elaborarea programelor privind Radonul și a Strategiei naționale respective", se specifică în comunicat.

Ambasadorul Victor Osipov a avut în marja Conferinței și întâlniri bilaterale, cu Raja Adnan, director al Secției Securitate Nucleară și cu Juan Carlos Lentijo, vicedirector General al AIEA, cu care a discutat derularea și perspectivele asistenței pentru Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării