main logo
5033

Modificări în Codul muncii: Data de 2 ianuarie ar putea fi zi liberă

Mini-vacanță de Anul Nou. Zilele de 31 decembrie – 2 ianuarie ar putea fi zile de vacanță de Anul Nou, iar 8 martie și 1 mai ar putea fi excluse din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare.

Modificări în Codul muncii: Data de 2 ianuarie ar putea fi zi liberăData de 2 ianuarie ar putea fi zi liberă.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu propunerea de modificare a art. 111 din Codul muncii al Republicii Moldova, scrie bizlaw.md.

Astfel, art. 111 alin. (2) va avea următorul cuprins:

”a) 31 decembrie – 2 ianuarie – zile de vacanță de Anul Nou”;

litera c) se abrogă (8 martie – Ziua internaţională a femeii);

litera f) se abrogă (1 mai – Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii)”.

Conform proiectului, alin. (7) al art. 111 va avea următorul cuprins:

”Salariaților remunerați în acord sau pe unitate de timp – oră sau zi, pentru zilele de sărbătoare nelucrătoare și  zilele de vacanță de Anul Nou, li se garantează plata salariul mediu. Pentru salariații a căror muncă este retribuită cu aplicarea salariilor de funcție lunare, instituirea zilelor de sărbătoare nelucrătoare și a zilelor de vacanță de Anul Nou, nu implică reducerea acestora”.

Potrivit autorilor, instituirea unei vacanțe de Anul Nou în perioada 31 decembrie – 2 ianuarie va influența pozitiv asupra salariaților. Aceștia vor beneficia în perioada sărbătorilor de iarnă de o minivacanță, după exemplu țărilor vecine. Cu atât mai mult, că în această perioadă și copiii (elevii) sunt în vacanță. Referitor la excluderea zilelor de 8 martie și 1 mai, autorii argumentează: ”Analizând situația cu zilele de sărbătoare nelucrătoare din statele vecine și din Uniunea Europeană constatăm că, ziua de 8 martie este declarată zi de sărbătoare nelucrătoare doar în țările din fosta Uniune Sovietică. Nicio țară din Uniunea Europeană nu are o asemenea sărbătoare ca zi nelucrătoare”.

Documentul este propus pentru consultări până în data de 31 decembrie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării