main logo
747

Mita de la Orhei pentru un procuror şi un judecător, intermediată de un avocat

Un procuror, absolvent al Institutului Naţional al Justiţiei, un judecător, numit în funcţie acum un an, şi un avocat, fost procuror în Procuratura Orhei, sunt anchetaţi de Procuratura Anticorupţie pentru corupere pasivă şi activă.

Mita pentru un procuror şi un judecător, intermediată de un avocat

Procurorul şi judecătorul ar fi pretins, prin intermediul avocatului, 3, respectiv 2 mii de euro pentru a recalifica faptele unui inculpat învinuit de punerea în circulaţie a drogurilor, transmite Știri.md cu referire la zdg.md.

Procurorul reţinut este Igor Berlădean de la Procuratura Orhei. Judecătorul anchetat penal este Eugen Popovici de la Judecătoria Orhei, iar avocatul – Serghei Şteliman, fost procuror în cadrul Procuraturii Orhei, cu licenţă de avocat din anul 2015.

Informaţii din dosar: mită cerută prin intermediul avocatului

Operaţiunea procurorilor anticorupţie a avut loc joi, 18 octombrie 2018. Potrivit informaţiilor oferite de Procuratura Anticorupţie, cu referire la materialele din cauzele penale, procurorul Igor Berlădean ar fi solicitat, prin intermediul avocatului Serghei Şteliman, de la soţia unei persoane învinuite de punerea în circulaţie a drogurilor, suma de 3 mii de euro, pentru recalificarea faptei penale şi eliberarea inculpatului din arest. De asemenea, judecătorul Eugen Popovici din cadrul Judecătoriei Orhei, care a examinat în fond cauza penală respectivă, ar fi pretins de la soţia inculpatului, tot prin intermediul avocatului Şteliman, suma de 2 mii de euro, pentru atenuarea învinuirii aduse inculpatului, precum şi pentru eliberarea acestuia din arest. În cadrul descinderilor procurorilor şi ofiţerilor anticorupţie, în automobilul procurorului Berlădean au fost găsiţi 3 mii de euro.

Procurorul şi avocatul au fost reţinuţi, iniţial, pe un termen de 72 de ore, fiind plasaţi în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie. Eduard Harunjen, procurorul general, a dispus pornirea urmăririi penale în privinţa procurorului şi a judecătorului, astfel că procurorii anticorupţie au iniţiat 3 cauze penale, conform articolelor 324 (corupere pasivă) şi 325 (corupere activă) din Codul penal, pe numele judecătorului, procurorului şi avocatului, toţi având calitate de bănuiţi. Ulterior, doar procurorul s-a ales cu un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. „Avocatul colaborează cu ancheta şi e cercetat în libertate. Avocatul şi procurorul au statut de învinuit. Judecătorul are statut de bănuit”, ne-a anunţat Anastasia Mihălceanu, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Anticorupţie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării