main logo
756

Mirosul de pască și pâine coaptă a cuprins satul Brăviceni

Mirosul de pască și pâine coaptă a cuprins satul Brăviceni din raionul Orhei. Și asta deoarece, în familia Stratanenco dis-de-dimineață s-au pregătit tradiționalele copturi pentru Învierea Domnului.

Mirosul de pască și pâine coaptă a cuprins satul Brăviceni

Pentru masa de sărbătoare a fost condimentat mielul și au fost coapte prăjiturile, transmite Știri.md cu referire la tvc.md.

Împreună cu mama soacră, Margaretei Stratanenco din Brăviceni a copt pasca, pâinea și prăjiturile pentru Paște. Dintre toate, pasca a necesitat o pregătire mai specială deoarece, mai întâi de toate se face forma rotundă, pe margine se împleteşte cununa, iar în mijloc se face o cruce și se lasă la dospit. Ulterior, prin părți se pune brânza amestecată cu ou.

Alexandra Stratanenco, locuitoare a satului Brăviceni: „Aceasta este păscuța cea de toate zilele. Ea acum crește și în mijloc punem brânza cu ou bătută și cu un pic de sare și aceasta se numește pască.”

Margareta Stratanenco, locuitoare a satului Brăviceni: „Un deliciu pentru sărbătoarea de Paște.(MUSCA)Aceasta este cireașa de pe tort a tradițiilor moldovenești.”

Preț de o oră cât pasca se lasă la dospit, gospodinele au pregătit focul în cuptor și ne-au arătat ce bunătățuri tradiționale vor mai pune pe masă în ziua de Paște.

Margareta Stratanenco, locuitoare a satului Brăviceni: „Aici, noi avem carne de găină. Două le-am marinat pentru ca să le coacem în cuptor și din două o să facem piftie.”

Alexandra Stratanenco, locuitoare a satului Brăviceni: „Mielu. Aici am carne de vițel, îl ung cu piper negru, cu usturoi, cu sare. Aici am de făcut pârjoale.”

Între timp, pâinea și pasca își așteptau rândul la cuptor, iar ca să aibă un aspect apetisant, gospodinele le-au uns cu ou și au presurat susan.

Gospodinele spun că de pe masa de sărbătoare nu pot lipsi nici prăjiturile de casă, așa că, cât timp se coace pâinea și pasca s-au apucat de treabă.

Margareta Stratanenco, locuitoare a satului Brăviceni: „Acum noi pregătim prăjiturile care se numesc cornușețe.(MUSCA) Umplutura o facem din nucă, dulceață, fiecare cum dorește. După ce le coacem, le dăm cu zahăr pudră.”

După mai bine de o oră, mirosul îmbătător a dat de știre că pâinea și pasca sunt coapte.

Alexandra Stratanenco: „Uite ce pască frumoasă, să nu fie de deochi. Mulțumită de rezultat, badaproste domnului.”

În familia Stratanenco, cozonacul a fost copt ieri și a fost gătit după o rețetă tradițională. Mâine gospodinele vor coace mielul și celelalte bucate pentru masa de sărbătoare, iar spre seară vor merge la biserică și vor asculta slujba religioasă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării