main logo
731

Ministrul Finanțelor anunță un moment istoric în Moldova

Moment istoric la capitolul venituri ale Bugetului de Stat: pentru prima dată în istoria țării (cel puțin, din 1998 încoace), încasările lunare pe intern, adică administrate de Serviciul Fiscal de Stat, le-au depășit pe cele provenite de la vamă.

Ministrul Finanțelor anunță un moment istoric în Moldova

Cel puțin așa scrie pe o rețea de socializare ministrul Finanțelor, Ion Chicu, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Creșterea veniturilor de la fisc a fost determinată de o administrarea fiscală mai bună, dar și o înăsprire a pedepselor pentru evaziunile fiscale, explică specialiștii.

Potrivit Ministerului Finanțelor, Serviciul Fiscal de Stat a acumulat la bugetul de stat în luna ianuarie al acestui an 1 301 885,7 mii lei, cu 11,4 la sută mai mult ca în anul trecut, în timp ce Serviciul Vamal a colectat 1 234 986,9 mii lei. 

Încasările la buget în prima lună a anului le-au depășit cu 177 milioane lei sau 7,7 la sută pe cele din ianuarie 2018.

Dacă în anii trecuți motorul creșterii veniturilor fiscale a fost Serviciul Vamal, care prin proceduri administrative a permis creșterea veniturilor bugetare, în 2018-2019 locomotiva creșterii veniturilor fiscale revine Serviciului Fiscal de Stat. 

Chiar dacă facilitățile oferite de guvernare la impozitul pe venit a persoanelor fizice și asigurările sociale vor aduce pierderi financiare în Bugetul Public Național, totuși veniturile fiscale vor fi mai mari, decât a fost planificat inițial, este de părere economistul Veaceslav Ioniță.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării