main logo
470

Ministrul Agriculturii: Ne propunem să reabilităm căminele studențești

Proiectul de construcție a locuințelor sociale în Republica Moldova ar putea avea continuitate.

Ministrul Agriculturii: Ne propunem să reabilităm căminele studențeștiFoto: moldnova.eu

Un grup de experți, reprezentanți ai Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, au efectuat săptămâna trecută o vizită de lucru la Chișinău, cu scopul de a discuta propuneri de finanțare a unei noi etape, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

De asemenea, oficialii au discutat despre progresele în implementarea proiectelor în derulare și noi idei de cooperare.

Ministra Agriculturii, Georgeta Mincu a punctat că proiectul este  important și necesar pentru multe familii cu venituri mici și va constitui un ajutor pentru administrația publică locală.

De asemenea, Mincu a subliniat importanța colaborării cu autoritățile publice locale în vederea gestionării corecte a acestor locuințe de care beneficiază cetățenii. Ministra consideră că este nevoie de o evidență centralizată, atât a locuințelor construite, cât și a fluxului de beneficiari. 

Totodată, trebuie să fie evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, pentru a cunoaște dacă acestea pot fi reconstruite și transformate în locuințe sociale, sau renovate și finalizate fiind oferite, după necesitate, familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor, care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Șefa de la Agricultură a mai spus că autoritățile își propun să reabiliteze și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor pentru a reduce din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri.

Primele 40 de locuințe sociale au fost date în folosință la Călărași în luna iulie 2014. Blocul de locuințe sociale din Călărași a fost construit în cadrul Proiectului de Construcţie a Locuinţelor pentru Păturile Socialmente Vulnerabile din Republica Moldova, finanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCE). Valoarea totală a proiectului constituie circa 25,1 mln lei. 35% din suma totală reprezintă contribuția Republicii Moldova, inclusiv aport nefinanciar.

Peste 480 de locuințe sociale au fost construite, în ultimii cinci ani, în Republica Moldova, în cadrul proiectului, iar până la finele anului curent, alte 193 de apartamente sociale vor fi finalizate. În prezent sunt aproximativ 1700 de beneficiari din familii cu mulți copii, persoane cu nevoi speciale, dar și angajați din sectorul bugetar, care nu dispun de surse suficiente pentru achiziționarea unei locuințe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării