main logo
604

Ministru: Pentru Fondul Ecologic Naţional va fi elaborat regulament nou

Fondul Ecologic Naţional (FEN) necesită un regulament nou, care va fi elaborat în viitorul apropiat, iar proiectele vor fi finanţate în funcţie de priorităţi şi numărul de beneficiari, fără a ţine cont de apartenenţa politică a primăriilor.

Ministru: Pentru Fondul Ecologic Naţional va fi elaborat regulament nouFoto: moldpres.md

Despre aceasta a declarat Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, într-o conferinţă de presă, desfăşurată vineri, 11 octombrie, pe tema programelor FEN, finanţate în anul curent, transmite Știri.md cu referire la Moldpres

Ministrul a declarat că la sfârşitul lunii iunie 2019, la Fondul Ecologic Naţional erau depuse 297 de proiecte, dintre care aproape 80 la sută prevedeau acţiuni de asigurare cu apă, de sanitaţie, epurare a apelor reziduale, şi într-o proporţie mult mai mică – de monitorizare, securitate a mediului, dezvoltare a biodiversităţii ş.a.

„Aceste proiecte constituie un buget de aproape trei sute de milioane de lei, cu obligaţiuni prin contracte de grant, estimate la circa 550 milioane de lei. Însă, în acest context au fost identificate o serie de provocări”, a explicat Georgeta Mincu.

Potrivit oficialului, „mare parte din proiecte prevedeau finanţare prin contracte care erau expirate şi nu mai puteau fi accesate pentru executarea lucrărilor necesare. Totodată, în cazul unor proiecte lipsea contribuţia beneficiarilor”. În această ordine de idei, ministrul a solicitat primarilor care au depus proiecte la FEN să se adreseze la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, pentru a perfecta contractele de grant şi a extinde perioada acestora de valabilitate.

„La ora actuală, FEN are un sold disponibil de doar 178 milioane de lei, ceea ce înseamnă că toţi beneficiarii trebuie să-şi aducă în ordine actele”, a atenţionat Mincu.  

Ministrul a specificat, de asemenea, că Fondul Ecologic nu are un cadru legal clar, or, pentru a redresa situaţia, va fi elaborat un regulament nou al FEN.

Georgeta Mincu a informat că la şedinţa Fondului din 10 octombrie au fost incluse cinci proiecte noi. Acestea sunt prevăzute pentru asigurarea campaniilor naţionale de înverzire, inventarierea zăcămintelor din ţara noastră, care nu s-a făcut din anii 70 ai secolului trecut, pentru dezvoltarea Parcului Naţional Orhei, întărirea digului la depozitul de deşeuri din Ţânţăreni ș.a.

Fondul Ecologic Naţional a fost creat prin Hotărâre de Guvern, în anul 1998, cu scopul de a acumula mijloace suplimentare pentru finanţarea activităţilor din domeniul mediului. Pot beneficia de granturi organele administraţiei publice locale, instituţii, întreprinderi, organizaţii ale  societăţii civile din Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării