main logo
3311

Ministru: Armamentul din estul R. Moldova va fi retras sau distrus

20.000 de tone de armanent va fi distrus sau retras din regiunea transnistreană în viitorul apropiat. Tranzitul muniției și armamentului spre Federația Rusă s-ar face prin Ucraina.

Ministru: Armamentul din estul R. Moldova va fi retras sau distrusFoto: știri.md

Precizările au fost făcute în exclusivitate pentru Știrile TVR de ministrul de Externe al Republicii Moldova. Nicu Popescu afirmă că a discutat acest subiect cu toți partenerii, inclusiv cu ministrul român de Externe, transmite Știri.md cu referire la tvr.ro.

Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova: Noi ne-am dori o relație normală, calmă, stabilă, politicoasă, cu Federația Rusă. 

Unul din subiectele foarte importante pe care l-am discutat la Moscova este și faptul că Federația Rusă s-a reangajat să relanseze distrugerea munițiilor stocate în regiunea transnistreană. 

Acest proces a fost stopat de Federația Rusă în 2003. Din perspectiva noastră, a Republicii Moldova, noi vrem ca această distrugere a acestor muniții să se petreacă cât mai repede posibil.

Reporter: Vreun membru al guvernului de la Chișinău, guvernul dvs. din care faceți parte, sau un alt guvern, a văzut acest armament? Aveți un inventar clar al lui?

Nicu Popescu, ministrul de externe al Republicii Moldova: Știm în linii mari cantitățile de armament de acolo. 

OSCE și observatorii OSCE au fost într-o anumită etapă contectați la monitorizarea procesului de retragere a armamentului. Adevărul este că doar Federația Rusă are un inventar detaliat al acelor muniții. 

Din perspectiva noastră este foarte important ca orice distrugere și orice evcuare să se facă cu monitorizare internațională. Noi am discutat acest subiect cu toate statele Uniunii Europene.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării