661
0
Ministra Sănătății, despre rezervele medicale: Am învățat o lecție dură
661
0

Ministra Sănătății admite că pandemia de coronavirus de tip nou ne-a prins nepregătiți.

Foto: știri.md

Legislația privind măsurile de protecție a angajaților din sistemul de sănătate are lacune, iar până la declanșarea pandemiei de Covid-19, nu exista nici măcar un depozit farmaceutic centralizat, a declarat Viorica Dumbrăveanu la UNInterviu, pentru Unimedia, transmite Știri.md.

Ministra Sănătății a atras atenția asupra faptului că în cadrul normativ cu privire la măsurile de protecție a angajaților din sistemul medical există numeroase lacune, iar până la pandemie, protecția nu prezenta o prioritate.

„Noi abia acum vorbim despre protecția personalului medical. Dar care sunt măsurile, unde erau acele echipamente de protecție până la Covid?”

„Este o lecție dură și această lecție dar trebuie să contribuie esențial pe viitor la protecția personalului medical”, a spus Dumbrăveanu.

Ministra a menționat faptul că specialiștii au prezentat un ordin cu privire la rezervele medicale, aprobat încă în 2011 și care nu a fost niciodată implementat.

Potrivit ei, anume acest ordin prevedea rezervele pe care trebuie să le aibă sistemul medical - echipamente de protecție pentru personal, dispozitive medicale pentru instituțiile medicale.

„Un ordin care a fost lucrat în profunzime de specialiști, care a avut costuri, care a determinat clar care erau acele instituții medicale regionale care trebuiau să gestioneze această rezervă medicală”, însă a rămas pe punctul mort.

„Această pandemie ne-a învățat foarte multe”, a adăugat Viorica Dumbrăveanu.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter