16 octombrie, 13:39
149
0
Ministerul Sănătății, apel către pacienții tratați: Donați plasmă
16 octombrie, 13:39
149
0

Cetățenii care au reușit să învingă COVID-ul sunt îndemnați să doneze plasmă pentru cei care încă luptă cu virusul.

Potrivit Ministerului Sănătății, până la ora actuală 1.060 de persoane tratate au donat plasmă pentru pacienții cu forme grave și extrem de grave de COVID-19, transmite Știri.md.

În aceste condiții, donatorii au asigurat 3.612 doze de plasmă, care au fost distribuite în instituțiile medicale în care se tratează pacienții infectați.

''MSMPS reiterează apelul său către toate persoanele care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă care luptă cu această infecție, prin donarea de plasmă convalescentă, ce conține anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2.

Pentru a contribui la salvarea de vieți, persoanele tratate de COVID-19 pot consemna la externare un acord pentru recrutarea ulterioară de către Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19, cu vârsta cuprinsă între 18-60 ani, care nu au boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Persoanele pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numerele de telefon: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul)'', îndeamnă ministerul.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter