main logo
470

Ministerul Educației: Școlile și grădinițele din Moldova se confruntă cu lipsă de cadre didactice

La începutul noului an de studii, în instituţiile de învăţământ general din Moldova erau înregistrate circa 2,2 mii de posturi vacante de educatori şi profesori.

Minister: Școlile din Moldova se confruntă cu lipsă de cadre didacticeFoto: cotidianul.md

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, cel mai mult şcolile duc lipsă de profesori de matematică (290), limbă şi literatură română (165), fizică (119), educaţia fizică (111), limbă engleză (105), transmite Știri.md cu referire la Infotag.

În învăţământul primar se atestă un deficit de 241 de cadre didactice, iar în grădiniţe este nevoie de 429 de educatori şi ajutori de educatori. 

Deşi autorităţile au întreprins mai multe acțiuni pentru a-i susţine pe tinerii pedagogi, majorând indemnizaţia de stat de la 45.000 până la 120.000 de lei, tinerii nu nu se prea grăbesc să-şi continue studiile la pedagogie, lucru demonstrate de faptul că la facultăţile de ştiinţe ale educaţiei şi cele exacte au rămas cele mai multe locuri bugetare neacoperite. 

Situaţia ţine de complexitatea profesiei, dar şi de salariile mici. 

Potrivit datelor statistice, angajaţii din distemul învăţământului au un salariu mediu de 6,5 mii lei ($372), în timp ce salariul mediu pe ţară este de 7,3 mii lei (în al doilea trimestru al anului 2019).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării