main logo
641

Ministerul Culturii: Precizări privind reabilitarea Cimitirului evreiesc

După ce presa a scris despre situația din cimitirul evreiesc din Chișinău după lucrările de defrișare a arborilor, Ministerul Culturii spune că a fost înființată instituția publică „Muzeul de istorie al evreilor din Republica Moldova”, căreia pentru anul curent i-au fost alocate 10 milioane de lei pentru lucrări de reabilitare.

Ministerul Culturii: Precizări privind reabilitarea Cimitirului evreiesc

Potrivit ministerului, a fost elaborat un caiet de sarcini privind restaurarea Cimitirului cu complex de monumente din str. Milano, inclusiv restaurarea edificiilor de arhitectură și monumentelor funerare de pe teritoriul acestuia, transmite Știri.md

În procesul elaborării Caietului de sarcini s-au luat în considerare recomandările și propunerile reprezentanților Comunității Evreiești din Republica Moldova, Primăriei municipiului Chișinău, Fondului de binefacere „Dor le Dor”, Bibliotecii Evreiești „I. Mangher”, au fost examinate o serie de documentele istorice prezentate de Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova.

Caietul de sarcini prevede următoarele categorii de lucrări:

1. Zonarea și amenajarea teritoriului;
2. Restaurarea obiectelor sociale semnificative:

– casei ritualului de înmormântare Băit Tahara;
– Gheniza;
– mormintelor comune cu instalarea semnelor comemorative;
– monumentelor funerare ale personalităților istorice remarcabile și monumentelor funerare care prezintă interes arhitectural, artistic și istoric,
– instalarea unui însemn comemorativ în memoria celor căzuți în cel de-al doilea Război Mondial;
3. Reconstruirea și edificarea construcțiilor administrative, auxiliare și sanitare;

4. Elaborarea rutelor turistice, după interes sau direcții, cu asigurarea ghidurilor audio și video în diferite limbi, precum și zonelor cu acoperire Wi-Fi.

Cimitirul este o filială a Muzeului de Istorie a evreilor din Republica Moldova, care este în proces de desfășurare a procedurii de licitație publică privind selectarea companiei care va efectua activități de salubrizare a cimitirului evreiesc pe parcursul anului 2019, precum și realizarea activităților de reabilitare: restaurarea și renovarea monumentelor cu starea de conservare nesatisfăcătoare, repararea gardului, asigurarea căilor de acces.

În scopul asigurării condițiilor adecvate pentru desfășurarea activităților muzeale, inclusiv pentru acțiunile de reabilitare a Cimitirului evreiesc din Chișinău, instituției publice „Muzeul de istorie a evreilor din Republica Moldova” i-a fost alocată suma de 10 000 000 MDL pentru anul 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării