main logo
652

Milionarul Vișniec consideră că Europa are o datorie morală față de R. Moldova

Cel mai cunoscut și jucat dramaturg român al momentului, Matei Vișniec, a petrecut câteva zile pline la Chișinău.

Un milionar consideră că Europa are o datorie morală față de R. Moldova

 A fost de față la spectacolele montate după piesele sale, a împărțit autografe și căldură, a răspuns răbdător la sutele de întrebări ale admiratorilor, a citit poezie, și-a povestit viața și ne-a asigurat că cele două maluri ale Prutului vor avea parte de cea mai sublimă reunire, înfăptuită în interiorul Uniunii Europene. „Moldova face parte geografic, cultural, visceral, emoțional, metafizic, fizic din Europa. Și mai devreme sau mai târziu, se va regăsi în interiorul acesteia”, a declarat celebrul scriitor pentru timpul.md.

Matei Vișniec, stabilit la Paris din 1987, este amfitrionul Festivalului Internațional de Teatru FESTIS, un maraton al dramaturgiei române contemporane, organizat de Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” din Chișinău, care are loc în perioada 4-14 octombrie. Scriitorul s-a afișat în fața admiratorilor săi modest, binevoitor și cu întrebarea pe buze „Ce pot face pentru dumneavoastră?”, fapt ce i-a reconfirmat măreția.

Fiind și autorul volumului „Ultimele zile ale Occidentului”, TIMPUL l-a întrebat pe Matei Vișniec cum vede „viitorul european” al R. Moldova. Dramaturgul însă a fost destul de optimist, spunându-ne: „Integrarea Moldovei în Uniunea Europeană este o certitudine. Ceea ce nu știm este când se va produce. Mai devreme sau mai târziu ea se va regăsi în interiorul acesteia. Totul depinde acum de geopolitică, de strategie, de cât de grăbită va fi Europa să înțeleagă că fără restul țărilor din Balcani și din Est, ea nu este întreagă”, a opinat dramaturgul.

Vișniec așteaptă să vadă cum va acționa România după ce va prelua președinția Uniunii Europene anul viitor. „Mai rămâne de văzut dacă România va fi capabilă să pledeze, în mod sistematic, serios, cu argumente pentru Moldova. Mai rămâne ca însăși Moldova să-și dorească să intre în UE prin consolidarea statului de drept, a democrației, a justiției independente. La orizont sunt incertitudini de ordin practic, aș spune. Țara aceasta nu-și va putea găsi identitatea sau, pur și simplu, fericirea îndepărtându-se de Europa și mergând spre Asia, alunecând ca pe un tobogan spre Caucaz ori alte zone”, consideră Matei Vișniec.

Scriitorul este de părere că tinerii ar avea multe de spus în această situație. „Cei care pleacă la studii în străinătate pot vorbi acolo despre Moldova. Prin tinerețea lor, prin curățenia lor sufletească, ei pot să facă un fel de lobby, să explice Europei că Moldova este în așteptare, că are multe probleme, dar că are și multe așteptări. Europa are o datorie morală față de o zonă pe care, în anumite momente ale istoriei, a lăsat-o de izbeliște, nu a înțeles-o, uneori a trădat-o, alteori a neglijat-o”, a declarat cel mai cunoscut dramaturg român din lume pentru TIMPUL.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării