main logo
696

Milioane de lei, alocați pentru reparația penitenciarelor din țară

În 2019, autoritățile intenționează să reconstruiască cinci penitenciare. În proiectul bugetului de stat, aprobat de Guvern, au fost prevăzuți peste 209 milioane de lei.

Milioane de lei, alocați pentru reparația penitenciarelor din țară

Din suma aprobată, aproape 40 de milioane de lei vor fi alocați pentru construcția casei de arest din municipiul Bălţi, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

Totodată, anul viitor vor fi alocate:

  • 2,1 milioane de lei pentru reconstrucţia Penitenciarului nr. 3 din oraşul Leova;
  • 4,2 milioane de lei pentru reconstrucţia Penitenciarului nr. 10 din satul Goian, municipiul Chişinău
  • 3 milioane de lei pentru reconstrucția perimetrului de pază al Penitenciarului nr. 7 din satul Rusca, raionul Hîncești.

Mai mult de jumătate din suma totală – circa 160 milioane de lei, vor fi cheltuiți pentru proiectul ”Construcţia penitenciarului din municipiul Chişinău”. Pentru același proiect în 2018 au fost alocați 139,6 de milioane de lei.

Schița de proiect a noului penitenciar a fost făcută publică în februarie 2017. Potrivit acesteia, închisoarea va fi formată din cinci compartimente funcționale separate. Aceasta va avea un bloc rezidențial, unul pentru transfer, unul pentru asigurarea serviciilor medicale secundare, precum și zona de intrare și cea administrativă. De asemenea, vor fi construite două parcări, una pentru angajații instituției și alta pentru vizitatori.

Viitoarea închisoare va fi amplasată la intrarea în satul Bubuieci, pe un teren de 36 de hectare. Construcția noului penitenciar a fost ”dictată” de multiplele condamnări ale Moldovei la CtEDO, pentru condiții inumane și lipsa asistenței medicale adecvate în penitenciare. Cum va arată noua închisoare, vedeți aici.

Cele 209 milioane de lei prevăzute pentru reconstrucția celor cinci obiective vor fi alocate Ministerului Justiției și vor fi acoperite din contul resurselor generale și veniturilor colectate în bugetul de stat pentru 2019.

Sistemul penitenciar al Republicii Moldova administrează 17 instituţii. Cel mai mare număr de deţinuţi este concentrat în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău – în jur 12 mii de persoane anual.

Proiectului legii bugetului de stat, aprobat ieri de Guvern, urmează a fi transmis Parlamentului pentru examinare și adoptare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării