main logo
5840

Mii de profesori vor beneficia de stagii gratuite de formare continuă

Peste 3.000 de cadre didactice din 50 de instituții de învățământ vor beneficia de stagii gratuite de formare continuă în cadrul proiectului național „Investim în profesori”.

Mii de profesori vor beneficia de stagii gratuite de formare continuăFoto: Simbol

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, din 88 de instituții de învățământ general care au aplicat la proiect, MEC a selectat 50 de instituții, iar pentru prima etapă au fost alese cele mai mari instituții de învățământ din 29 de raioane și municipii, transmite Știri.md.

La fel, au fost acceptate și instituțiile de învățământ care au dezvoltat parteneriate locale, asigurând participarea a minimum 60 de cadre didactice per instituție sau consorțiu. 

Tematicile formărilor vor fi selectate în colaborare cu cadrele didactice, astfel încât să răspundă necesităților acestora.

„Subiectele vizează cultura organizațională în cadrul instituției; comunicarea eficientă cu elevii; starea de bine a cadrelor didactice; inteligența emoțională; adaptarea la diversitatea elevilor, construirea încrederii și respectului în cadrul instituțiilor de învățământ etc. Unul dintre module va fi dedicat relației dintre cadrele didactice și părinți, inclusiv comunicarea eficientă, stabilirea unor parteneriate bazate pe respect, implicarea familiei în viața instituției de învățământ. Totodată, va fi abordat pe larg și subiectul educației incluzive”, anunță autoritățile.

Potrivit organizatorilor, programul include 75 de ore de contact direct cu formatorii, 100 de ore de studiu individual, 35 de ore de follow-up și până la 90 de ore de mentorat și consiliere pentru fiecare instituție de învățământ.

Programul va fi realizat de șase furnizori de formare continuă în consorțiu: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul, Centrul Educațional „Pro Didactica” și Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică, care vor implica în procesul de formare peste 100 de formatori.

În acest scop, din bugetul de stat au fost alocați șase milioane de lei. Programul de formare continuă se va desfășura în perioada noiembrie-decembrie 2023, iar echipa de formatori se va deplasa în fiecare instituție de învățământ.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării