main logo
1566

Mesaj tranșant de la UE: Fără miliard recuperat, adio fonduri europene

Autoritățile Uniunii Europene așteaptă din partea Chișinăului măsuri urgente și imediate privind arestarea celor vinovați de furtul miliardului și recuperarea banilor furați.

Mesaj de la UE: Fără miliard recuperat, adio fonduri europene

Bruxelles a solicitat de asemenea efectuarea reformei justiției și combaterea corupției la nivel înalt. Acest mesaj a fost făcut astăzi, 27 noiembrie, la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă susținută de Christian Danielsson, director general al Comisiei Europene pentru Politica Europeană de Vecinătate, și Thomas Mayr Harting, director general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa Centrală, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.     

Cei doi delegați ai UE au confirmat reducerea sprijinului financiar pentru Republica Moldova din cauza deteriorării statului de drept și democrației. Totodată, Christian Danielsson și Thomas Mayr Harting au reafirmat angajamentul Uniunii Europene de a aduce beneficii tangibile cetățenilor moldoveni.

Oficialii europeni au precizat că nu au la venit Chișinău pentru a sprijini anumite grupări politice sau persoane, ci pentru a susține parteneriatul dintre UE și Republica Moldova și valorile europene.    

Cei doi au menționat că vizita lor a fost efectuată în contextul deteriorării continue a statului de drept și democrației în Republica Moldova. Oficialii au subliniat că Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația, în special:

● să asigure organizarea într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă a alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019. De asemenea, să asigure o monitorizare internațională adecvată și condiții echitabile pentru opoziție, inclusiv în ce privește înregistrarea și mass-media;

● să accelereze urmărirea aprofundată, imparțială și cuprinzătoare a fraudei bancare dezvăluită în 2014; să recupereze fondurile însușite și să îi aducă, fără întârziere, pe toți cei responsabili în fața justiției, indiferent de afilierea lor politică;

● să se angajeze substanțial în implementarea reformei judiciare în vederea garantării calității, transparenței, imparțialității și independenței sistemului judiciar.  

● să combată corupția la nivel înalt, inclusiv prin asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a activelor în ce privește toți actorii de nivel înalt.

În contextul acestei deteriorări a statului de drept și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a decis să recalibreze substanțial asistența financiară, redirecționându-și sprijinul pentru proiectele cu impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova.

Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de sprijin bugetar ale UE au fost puse în așteptare, până la înregistrarea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus.

UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării