main logo
1433

Medicul Mihai Stratulat, despre diagnozele false și audierea la CNA

Medicul Mihai Stratulat susține că două spitale din Chişinău și anume Spitatul Clinic Municipal pentru copii nr.1, de pe strada Serghei Lazo, şi Spitalul Clinic Municipal nr.1, de pe strada Melestiu 20, diagnostichează eronat copiii, ca mai apoi - în baza numărului mare de pneumonii „stabilite” - să obțină finanțare mai mare din partea CNAM.

Medicul Mihai Stratulat, despre diagnozele false și audierea la CNA

Ulterior, Ministerul Sănătății dar și Centrul Național Anticorupție au reacționat demarând anchete în care se investighează spusele pediatrului Mihai Stratulat. Între timp, declarațiile medicului au stârnit reacții de susținere din partea părinților și reacții adverse din partea breslei medicale, motiv pentru care reporterii Deschide.MD l-au intervievat pe Stratulat pentru a lămuri câteva aspecte ale răbufnirii sale.

- Domnule Stratulat, postările Dvs au stârnit multe reacții. Ce stă în spatele acestei răbufniri?

- Un cuțit ajuns la os și zecile de apeluri primite de la mămici disperate care îmi cer ajutorul. Eu am clinica mea, pacienții mei, preocupările mele și aș putea să-mi văd de treabă, dar nu pot să las oamenii cu ochii în soare sub ușa unor instituții în care profitul bănesc este mai presus decât sănătatea copiilor. Nu pot trece cu vederea cazurile în care micuții primesc antibiotice pentru pneumonie, când ei nu suferă de această boală. Este o responsabilitate pe care am moștenit-o de la tata și pe care am reconfirmat-o atunci când am depus jurământul de profesie. E adevărat, sunt mai impulsiv de fire și probabil am pus prea mult suflet în acele postări, dar nu pot reacționa altfel când e vorba de copii.

- Colegii de breaslă vă acuză de concurență neloaială și spun că aveți interese ascunse. Probabil se referă la faptul că vreți să vă atrageți cât mulți pacienți…

- E un argument la care ar fi apelat oricine, pentru că e unul convingător, mai ales când te referi la cineva din sectorul privat. Eu vreau să fie clare două lucruri: nu vreau să le fac rău colegilor de breaslă și nu vreau capete tăiate pentru că sistemul medical și așa se confruntă cu o criză de personal fără precedent. Vreau doar să batem alarma, să ne unim eforturile și, sub presiunea mămicilor, dar și a instituțiilor responsabile, să eliminăm problema diagnozelor false, care pun în pericol viața copiilor noștri. Ba mai mult, profit de ocazie ca să-mi cer scuze de la acei colegi de bună credință care lucrează în instituțiile vizate și care au nimerit „sub umbrela” postărilor mele. Al doilea aspect: nu fac asta pentru a aduna capital profesional sau pentru a fura pacienți. Dacă veți suna la clinica mea, veți vedea că tot programul este full pentru două săptămâni înainte. Noi nu ducem lipsă de clienți. Ba mai mult, sunt multe perioade în care nu reușim să facem față fluxului prea mare de pacienți. Repet: am reacționat, pentru că așa am simțit că trebuie să fac.

- Am auzit și versiunea că vă faceți loc pentru o funcție de vază în sistemul medical de stat.

- Și eu am auzit astfel de lucruri, dar ele sunt false. Nu mă interesează funcțiile și îmi pare rău că în jurul unui gest de curaj apare tot timpul întrebarea „Da oare ce mai urmărește și ăsta?”. Astfel nu vom avansa niciodată ca societate. Haideți să nu căutăm păduchi acolo unde nu-s și să ne solidarizăm pentru a găsi soluții, dar nu pentru a consolida speculațiile. Eu am rămas în Moldova pentru că vreau să ajut oamenii de aici. Nu mă plâng de ceea ce am și nu râvnesc fotoliul altcuiva. Nu exclud că, odată cu trecerea anilor, voi avea pretenții mai mari de la cariera mea, dar asta nu va fi curând.

- Cum puteți proba acuzațiile aduse celor două instituții?

- Eu nu sunt anchetator. Nu mi-am propus să fac investigații pe marginea problemei și nu am adunat vrafuri de fișe medicale ale copiilor cu diagnoze false. Dar dacă tot ne-au ajuns timpurile în care conținutul de pe rețelele de socializare se examinează în instanță, uitați-vă la comentariile postărilor mele. Sunt sute și mii de cazuri în care mămici cu identitatea deschisă povestea în detalii experiențele prin care au trecut.

- CNA s-a autosesizat pe marginea acestui caz. Ați fost audiat? Ce le-ați povestit ofițerilor anticorupție?

- Da, astăzi [interviul a fost făcut luni] am fost invitat la ei. Am fost și le-am spus ceea ce vă zic și dvs: nu le-am dus maldăre de probe, pentru că, practic, nu le am. Dar le-am explicat ce informații publice trebuie să suprapună, ce statistici trebuie să ia în calcul și le-am sugerat să răsfoiască declarațiile pe care le fac mămicile în comentarii. Eu le-am zis că nu sunt parte vătămată, nu am de ce scriu plângeri, dar le-am promis tot suportul meu în materie medicală atunci când (și dacă) vor face analiza materialelor de specialitate. Îmi pun mare speranță în voința și în implicarea lor pentru că - până la urmă - sub uniformă ei tot părinți sunt.

- Ce vă leagă de fundația lui Vlad Plahotniuc, Edelweis?

- Exact ceea ce mă leagă de multe alte organizații cu care colaborez. M-am cunoscut cu oamenii de la Edelweis în timpul proiectului pe care l-au avut la Centrul Mamei și Copilului. Atunci am discutat despre posibilitatea unor cursuri pentru mămici, ceea ce s-a și întâmplat mai târziu. Am fost orator la cursuri și, da, apar în câteva poze pe banner-ul Edelweis. Asta e o crimă cumva? Dacă veți accesa motoarele de căutare, mă veți găsi pe fundalul multor alte bannere. Am ținut zeci de cursuri – pentru unele am primit bani, pentru altele poate mai mulți bani decât de la Edelweis, la altele am participat gratuit, dar au fost și evenimente pentru care am scos bani din buzunarul meu. Să tratezi un pacient, sau să îi înveți pe alții cum să aibă grijă de sănătatea lor se încadrează în aceeași misiunea pe care o avem ca medici.

- Doamna Nemerenco scria că ați fi donat unui partid 60 de mii de lei. Este adevărat? Snteți membru de partid?

- Sincer să fiu, nu știu. Trebuie să verific… Cu mulți ani în urmă am scris o cerere de aderare la PD. Eram tânăr și nu prea știam încotro vor apuca drumurile mele. Tind să cred că sunt și astăzi în baza de date a Partidului Democrat, dar, cu siguranță, nu sunt un membru activ. Nu am făcut niciodată donații pentru vreun partid, iar suma pe care ați numit-o îmi pare de-a dreptul cosmică pentru o donație politică.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării