main logo
37392

Medicul din Moldova care a salvat mii de vieți și a donat 100.000 de lei

Pentru miile de vieți pe care le-a salvat, a primit Premiul Național al Republicii Moldova în valoare de 100.000 de lei. Nu și-a lăsat însă niciun bănuț și a donat toți banii copiilor din localitatea sa de baștină.

Medicul din Moldova care a salvat mii de vieți și a donat 100.000 de lei

Vorbim despre Aureliu Batrânac, un medic chirurg din Capitală, care este doctor de aproape 30 de ani. Spune că se mulțumeste cu faptul că poate să facă pe cineva fericit și în afara sălilor de operație, transmite Știri.md cu referire la Protv.md.

După aproape 3 decenii în care a dat suflu inimilor, Aureliu Batrânac spune că a uitat de mult numărul operațiilor pe care le-a efectuat. Mereu a știut că vrea să salveze vieți și tocmai din acest motiv a studiat medicina. Anul acesta el a luat unul din cele 10 premii Naționale ale Republicii Moldova, acordate pentru realizări remarcabile.

Suma de 100.00 de lei, pe care a primit-o, a donat-o și spune că nu s-a gândit nici pentru o clipă ce și-ar putea cumpăra din acești bani.

Aureliu Batrânac: „Am primit banii de la stat și am hotărât că-i voi dona”.

Diploma și medalia. Este tot ce și-a lăsat și spune că îi este suficient. Aureliu Batrânac a efectuat mai multe intervenții chirurgicale complicate în premieră în țara noastră, pe care le-a învățat din străinătate. În octombrie, anul trecut, de exemplu, printr-o metodă nouă, chirurgul a reparat valvele inimii fără a le substitui cu proteze.

Iar pentru a putea aduce acasă ceva nou, Aureliu Batrânac a muncit mulți ani la rând în clinicile din Germania, Croația, Suedia și Rusia. În Moldova, lipsesc investițiile în medicină, echipamentele noi, dar și atitudinea, cum îi spune el - europeană, a medicilor față de pacienți.

Chiar și așa, povestește că în ultimii 30 de ani și în Moldova s-au reușit multe realizări în domeniul medical.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării