main logo
10093

Medicul care a plecat din Rusia, pleacă și din Moldova: Am obosit

Un tânăr medic din orașul Krasnodar, care s-a mutat în Moldova cu intenția de a-și găsi un loc de muncă și de a învăța limba, pleacă din țară după o "luptă stupidă" cu reglementările Ministerului Sănătății.

Medicul care a plecat din Rusia, pleacă și din Moldova: Am obositColaj: știri.md

DoctorAlexEat, terapeut și student absolvent - așa se prezintă pe rețeaua de socializare - a postat regulat videoclipuri pe TikTok cu povești despre călătoria și viața sa în Moldova. Într-unul dintre cele mai recente videoclipuri, acesta și-a cerut scuze pentru absența îndelungată, explicând-o prin nevoia de a conștientiza tot ceea ce se întâmplă, transmite Știri.md.

Point.md scrie că medicul a citat celebra frază a lui Boris Elțin "Sunt obosit, plec" și a spus că pleacă din Moldova pentru un loc de muncă în care să poată lucra după specialitatea sa. "După 4 luni de luptă stupidă – o valiză, o gară și țara următoare", a spus el.

Medicul a continuat să descrie exact cu ce a avut de-a face. Explicând alegerea Moldovei ca loc de reședință, tânărul specialist a remarcat că căuta o țară în care să fie înțeles, în care să aibă suficiente resurse financiare și în care să-și poată găsi un loc de muncă.

"Am fost indus în eroare de informațiile de pe internet - sunt foarte limitate - despre muncă. Adică se pare că există o recunoaștere reciprocă a diplomelor și o lipsă frenetică de medici", a menționat el, adăugând cu regret că a greșit când s-a axat pe această informație, deși "posturi medicale vacante nu sunt doar multe, ci sunt un număr foarte mare" în toată Moldova.

Potrivit lui, un loc de muncă într-o clinică privată pentru un medic rus a fost găsit chiar a doua zi, iar apoi a urmat traducerea diplomelor și a altor documente, certificarea acestora de către un notar și trei luni de așteptare a unei scrisori din partea Ministerului Sănătății.

După ce a primit răspunsul, medicul Tiktoker a fost extrem de surprins. S-a dovedit că va trebui să plătească aproape 10.000 de euro pentru doi ani de studii în sistemul sanitar din Moldova. 

"Costul educației și potențialul salariu – nu sunt deloc compatibile! Plătește 10.000 de euro pentru a primi 10.000 de lei?", s-a mirat acesta.

Cetățenii moldoveni care au studiat în străinătate nu sunt supuși unor reguli atât de stricte, iar un originar din Rusia ar fi mulțumit de o abordare similară. În decursul povestirii sale, el și-a exprimat recunoștința față de deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Radu Marian, pentru că a încercat să-i acorde asistență. Drept urmare, medicului i s-a explicat: este imposibil să-și rezolve problema din cauza legilor țării care acționează conform standardelor europene.

"Desigur, înțeleg totul perfect, dar având o lipsă nebună de personal!... Am un număr uriaș de cunoștințe care s-au întors în Moldova și au plecat aici - analiști de afaceri, specialiști IT, ingineri... Oameni, pentru a căror cunoștințe se plătește foarte mult, au plecat din Moldova. Care reguli și legi europene, când țările se luptă acum pentru specialiști, se luptă pentru creier și creează condiții pentru specialiști?", este surprins migrantul.

În concluzie, el a spus că pleacă miercuri din Chișinău, însă nu a menționat destinația. Medicul și-a exprimat din nou regretul față de soarta Moldovei și a instituțiilor sale medicale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării