main logo
505

Medici: Numărul dependenților de cafeină crește alarmant în fiecare an

Stilul de viaţa tot mai stresant, serviciul care presupune şi ture de noapte sau pur şi simplu plăcerea de a bea multă cafea, pot agrava anumite probleme de sănătate şi, de la 8 ceşti pe zi, se poate instala dependența.

Medici: Numărul dependenților de cafeină crește alarmant în fiecare an

Este avertismentul lansat de medicii de la Institutul Socola din Iaşi, care spun că, în 2018, numărul persoanelor internate strict cu acest diagnostic s-a dublat, faţă de anul anterior. 

Mulţi oameni nici nu ştiu că suferă de această afecţiune, până când nu dezvoltă probleme severe de sănătate, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

O femeie de 53 de ani, din Iaşi, a ajuns să bea şi câte zece cafele pe zi, în special după 6 ani petrecuţi în străinătate, unde a avut două locuri de muncă solicitante.

”Dimineaţa, la prima oră, beam cu colegii. Aveam muncă de birou şi teren. Acolo am fost nevoită să fac scoală, lucram în ture de noapte, ture de după amiază, de dimineaţă şi consumam multă cafea”, spune femeia.

Femeia povesteşte că, dacă se abţinea de la cafea, începea să se simtă rău, iar în timp a început să aibă probleme de sănătate.

“Nu aveam randament la muncă, oboseală multă şi insomnie... Am fost la cardiologie, am avut diagnostic de tahicardie sinusală. Colegii mei cu care lucram erau toți dependenţi de cafeină”, spune ea.

Medicii spun că numărul celor care devin dependenţi de cafeină creşte de la un an la altul.

Petronela Nechita, medic primar psihiatru Institutul Socola Iaşi: ”Numărul real este mult mai mare, pentru că ei merg în ambulatoriile de specialitate, cabinete private şi evită să se interneze.”

O cafea pe zi nu dăunează sănătăţii şi, în anumite situaţii, poate chiar ajută, însă atunci când creştem doza, se instalează dependența şi pot apărea probleme cardiace.

Un mijloc de a mai reduce din efectul nociv al excesului de cafeină este să beţi varianta decofeinizată.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării