main logo
3936

Medic: Pneumonia, diagnostic fals care aduce bani spitalelor din Moldova

Medicul pediatru Mihai Stratulat, critică dur sistemul de sănătate din R. Moldova și acuză câteva instituții medicale din capitală că ar pune diagnoze greșite copiilor și i-ar spitaliza doar pentru ca instituția să obțină mai mulți bani de la stat.

Medic: Pneumonia, diagnostic fals care aduce bani spitalelor din Moldova

Cunoscutul medic, dare deține o clinică privată în Chișinău, afirmă că în prezent spitalel sunt finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) în baza sistemului DRG (Diagnostic Related Groups), ceea ce înseamnă că instituția primește bani în funcție de cât de complex este cazul pacientului. Altfel spus, dacă crește complexitatea, crește și suma rambursată de companie, transmite Ştiri.md cu referire la ZdG.

„Această postare este despre viața mea, cea pe care o trăiesc zi de zi, despre profesia mea de medic, pe care mi-a dăruit-o Tatăl meu și pe care am început să o înțeleg într-un final, imediat după ce a murit Tatăl meu!!! Eu nu doar lucrez zi de zi ca medic, ci mă lupt zi de zi cu acest sistem medical creat aici în RM din indeferența celor care dictează/ar putea dicta cursul medical, dar nu o fac, fie din nedorință, fie că nu li se permite!!! Astăzi voi vorbi despre ceea ce se face în sistemul pediatric din RM!!! Voi stiți cum lucrează el??? Nicicum!!! Avem protocoale bune, dar implementare proastă!”, scrie medicul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Pentru a obține finanțare mai mare de la CNAM, susține Mihai Stratulat, majoritatea copiilor sunt diagnosticați cu pneumonie, internați în spital și tratați cu antibiotice. Medicul face trimitere la existența unor astfel de situații, în deosebi, în Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 “S. Lazo” şi Spitalul Clinic Municipal Nr.1. Potrivit cunoscutului pediatru, IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 a deschis o nouă Secție de patologie a nou-născuților, inclusiv pentru că ar aduce bani instituției, iar vice-directorul instituției ar anunța zilnic maternitatea pentru a anunța câte paturi de spital sunt libere și câți copii urmează a fi internați pentru diagnosticare cu penumonice.

„Am sa va vorbesc astazi despre 2 spitale, care eu consider ca ar trebuie inchise, uneul din ele, partial inchis! Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 “S. Lazo” si Spitalul Clinic Municipal Nr.1 (Viaduct) ! De ce? Pentru ca acolo nu se face medicina!!! De ce? Pentru ca acolo cu ce nu te-ai adresa, diagnoza finala este pneumonie pe dreapta si imediat AB!!! Pentru ca acolo nu se respecta nici un protocol!!! De ce? Pentru ca administratia acestor (directorii si vice-directorii) sunt cointeresati in astfel de diagnoze! De ce? Pentru ca finantarea spitalelor depinde de pacient, cati pacienti internati, ce diagnoza! Totul se face printr-o programa, care se numeste DRG si in dependenta de diagnoza pacientilor internati se calculeaza un coficient, care intr-un final dicteaza suma de bani transferati de la CNAM la Spital! Cum credeti ce coeficient are Pneumonia in sistemul DRG??? Va spun eu: bun de tot! La spitalul de pe Viaduc, siruatia ii si mai dramatica, au deschis inca o sectie de patologie nou-nascuti, cand au vazut ca prima sectie aduce “ruble” la spital! Si voce-directorul pe pediatrie a spitalului suna zilnic in maternitate si anunta cate paturi sunt libere in ambele sectii si cati copii trebuie “dabravolino-prenudidilno” sunt transferati copii cu icter fizilogic, pentru a fi diagnosticati cu asa zisa “pneumonie”, pentru a aduce bani spitalului?”, susține medicul, care precizează că o situația mai bună la acest capitol atestă la Spitalul Clinic Municpal pentru Copii „V. Ignatenco” și IMSP Institutul Mamei si Copilului.

La acest subiect: Reacția unui spital din Chişinău acuzat pentru diagnostic fals

Scandalul pe Facebook cu diagnosticul fals, subiect în Parlament

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării