main logo
647

Medic bătut de soțul unei paciente. Reacția Ministerului Sănătății

Cazul medicului Ala Valenga, bătută de către ruda unei paciente în dimineața zilei de 10 martie, pune din nou în discuție o problemă, ar spune unii „cu barbă” – protecția medicilor în Republica Moldova.

Medic bătut de soțul unei paciente. Reacția Ministerului SănătățiiMedic bătut de soțul unei paciente. Reacția Ministerului Sănătății

Doctorii afirmă că astăzi, mai mult ca oricând sunt supuși riscului de a fi agresați de către pacienții supărați pe sistemul medical, scrie sanatateinfo.md.

Cazul medicului Ala Valenga, bătută de către ruda unei paciente în dimineața zilei de 10 martie, pune din nou în discuție o problemă, ar spune unii „cu barbă” – protecția medicilor în Republica Moldova. Doctorii afirmă că astăzi, mai mult ca oricând sunt supuși riscului de a fi agresați de către pacienții supărați pe sistemul medical. Toate au loc pe un fundal social tensionat, așa încât ar fi momentul potrivit ca autoritățile din Sănătate să intervină în această direcție nu doar cu vorbe, ci și cu fapte. Printre variantele vociferate sunt înăsprirea pedepselor pentru agresori și securizarea instituțiilor medicale. Sănătate Info a discutat cu responsabili din Guvern și Parlament despre cazul Alei Valenga și a aflat că nu există o opinie consolidată față de această problemă.

Legea malpraxisului și amendamentele la Codul Penal

Boris Gîlca, secretarul general de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ne-a declarat astăzi că autoritatea nu lucrează pentru presă și pentru știri senzaționale, ci pentru oameni. Din această cauză ministerul s-a autosesizat „pe intern” și nu a venit cu o reacție publică față de cazul Alei Valenga, iar interesul instituției este ca doctorul, care a avut de suferit, să aibă îngrijirea necesară.

„Coordonăm acțiunile și cu Spitalul nr. 1, cu Institutul de Urgență unde ea este internată”, a declarat Boris Gîlca pentru Sănătate INFO. Deși a calificat cazul unul senzațional, totuși secretarul general de stat menționează că acest caz are o rezonanță foarte mare și că ministerul este foarte alarmat de sporirea incidentelor de agresiune fizică și verbală asupra personalului medical care se află la serviciu. Din aceste considerente, spune Gîlca, este necesară o lege a malpraxisului care va proteja atât pacienții, cât și medicii. În al doilea rând, este nevoie să se revină la acele amendamente la Codul Penal care erau discutate încă în anul 2016 care urmau să combată comportamentul agresiv al pacienților și rudelor acestora față de lucrătorii medicali.

Acele prevederi au fost discutate în Parlament, însă au fost avizate negativ de către deputați și nu au mai fost incluse în Codul Penal. „Inițiativa din 2016 de amendamente la Codul Penal a avut scop protejarea lucrătorilor medicali. Sper că această inițiativă va trece cel puțin de data aceasta”, a precizat Gîlca. Proiectul prevedea pedepse de până la 12 ani de închisoare pentru acele persoane, pacienți sau rude, care provoacă vătămări corporale grave medicilor și până la 70.000 de lei și 4 ani de închisoare pentru agresiune verbală și fizică față de lucrătorii medicali. De altfel, amendamentele au fost propuse de fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan.

Secretarul a mai vorbit despre necesitatea securizării departamentelor și secțiilor de la spitale, lucru care ar urma să fie realizat de către managerii de instituții. Aceste măsuri vor solicita însă cheltuieli în plus. 

Comisia parlamentară trebuie să vină cu politici echilibrate

Vicepreședintele Comisiei parlamentare Protecție Socială, Sănătate și Familie, Valentina Stratan spune că urmează a fi elaborate mai multe politici care să protejeze atât medicii, cât și pacienții.

„Noi trebuie să facem ceva pentru ca atât medicii să fie securizați, dar trebuie să schimbăm și metodologia de comunicare a medicilor cu pacienții. Pacienții solicită un altfel de tratament. Urmează și ministerul să vină cu propuneri, parlamentarii la fel. Marți avem ședință operativă la partid pe subiectul sistemului medical, iar miercuri vom avea ședința comisiei. Atunci va fi o claritate”, a declarat Valentina Stratan, care a subliniat că politicile pe care le va aborda Comisia trebuie să fie echilibrate.

Octavian Grama, vicepreședinte al aceleiași comisii parlamentare, afirmă că nu este adeptul unor legi mai aspre și ne sugerează să așteptăm expertiza organelor de anchetă. Abia după aceasta subiectul ar putea fi inclus pe agenda comisiei.

„Acum noi discutăm niște lucruri care se întâmplă zilnic. Zilnic sunt agresați medici și viceversa!”, a declarat Grama. Vorbind despre amendamentele la Codul Penal despre care a pomenit secretatul general de stat, deputatul a subliniat că acestea nu vor schimba în mod neapărat atitudinea pacienților față de medici.

„Eu cunosc atitudinea oamenilor față de medici, ei se informează de pe internet, lumea știe tot, vine și indică medicilor ce tratament trebuie să prescrie, etc. Cu toate acestea, nu sunt adeptul înăspririi legislației, sunt adeptul altor pârghii”, a subliniat deputatul.

Când statul poate interveni în Codul Penal pentru a proteja medicii

Juristul Promo-Lex Vadim Vieru a lămurit de ce Codul Penal ar trebui să aibă prevederi care vor apăra lucrătorul medical de agresiunea fizică și verbală.

„Statul intervine cu norme speciale noi în Codul Penal atunci când, de exemplu, fenomenul agresiunii împotriva medicilor capătă o amploare mare. Nu cunosc care sunt datele statistice la noi, dar bănuiesc că e un fenomen răspândit din moment ce am văzut în spitale postere care îndeamnă la neagresiunea față de lucrătorii medicali. Un exemplu de intervenție în politica penală a fost situația cu polițiști. Statul a introdus în Codul Penal răspunderea pentru ultrajul polițiștilor, deoarece ca fenomen social acest lucru a luat amploare. În cazul medicilor, la fel ar putea fi introdusă o asemenea normă”, a menționat Vadim Vieru.

Cu toate acestea, acțiunile săvârșite împotriva medicilor pot cădea sub incidența altor articole din Codul Penal. „Normele penale nu rezolvă problema în sine. Problema poate să rămână chiar dacă va fi aplicată amenda. Situația este destul de sensibilă și mult mai complicată”, a conchis Vadim Vieru.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării