main logo
1747

Maraton la Polul Nord: Dmitri Voloșin, locul 2 pentru R. Moldova

Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova independente, un moldovean nu doar a alergat distanța maratonistă a celei mai reci curse din lume - North Pole Marathon, dar a și intrat în topul câștigătorilor, plasându-se pe locul II.

Maraton la Polul Nord: Dmitri Voloșin, locul 2 pentru R. MoldovaMaraton la Polul Nord: Dmitri Voloșin, locul 2 pentru R. Moldova

Este vorba despre sportivul amator Dmitri Voloșin, care a alergat 42 km cu un rezultat de 5:03:26, scrie sporter.md.

Potrivit lui Dmitri, cursa nu a fost o încercare deloc ușoară, iar rezultatul l-a surprins plăcut. 

“Demult visam să alerg la Polul Nord. Iar să-mi îndeplinesc visul, ba chiar să ajung la finiș al doilea (și primul printre moldoveni!) este tare de tot”, a spus Voloșin.

North Pole Marathon nu este doar un traseu complicat, neobișnuit pentru alergătorii de rând. O influență mare asupra sportivilor o au vântul și temperatura joasă (-25 de grade Celsius). North Pole Marathon presupune condiții meteorologice neprevăzute. 

Spre exemplu, din cauza condițiilor meteo nefavorabile din acest an, cursa a fost amânată de pe 9 pe 16 aprilie. Asta pentru că participanții zboară cu avionul din Spitzbergen până la tabăra de gheață Barneo.

În legătură cu faptul că tabăra se află la latitudini mari, întoarcerea pe continent este însoțită de dificultăți. Spre exemplu, în acest moment, pe pista de decolare a aerodromului de gheață s-a format o fisură. Din această cauză, o parte a sportivilor, printre care și Dmitri Voloșin, rămâne pe ghețar, așteptând până pista va fi reparată.

Puteți să vă creați o impresie despre cum are loc acest maraton…

În această cursă, care se numără printre cele mai extreme de pe planetă, au participat 60 de alergători din diferite țări ale lumii. Câștigătorul celei de-a 16-a ediții North Pole Marathon este sportivul din Grecia Argyrios Papathanasopoulos, care a alergat distanța în 4:34:36.

Top cinci cei mai rapizi bărbați, care au depășit North Pole Marathon, arată în felul următor:

1. Argyrios Papathanasopoulos (Grecia) 4:34:36

2. Dmitri Voloshin (Moldova) 5:03:26

3. David Field (Australia) 5:03:34

4. Marat Yusupol (Rusia) 5:24:31

5. Alexander Rüdiger (Austria) 5:24:56

Însă Polul Nord a fost cucerit nu doar de bărbați. Lideri printre femei au devenit:

1. Guoping Xie (China) 6:43:20

2. Joanna Medras (Polonia) 7:02:21

3. Adriana Istrate (România) 7:19:51

4. Catherine Sun (China) 8:06:40

5. Eleanor Pienaar (Africa de Sud) 9:01:11

Pentru prima dată, cursa de pe traseul polar a avut loc în anul 2002 pe teritoriul taberei de gheață Barneo, care plutește în apropierea Polului Nord. Atunci, distanța a fost depășită de irlandezul Richard Donovan. 

De atunci, cursa de alergare a fost desfășurată în fiecare an, adunând amatori ai curselor de alergare extreme. După cum menționează organizatorii maratonului, participarea la North Pole Marathon este limitată drastic. 

Spre exemplu, anul viitor vor putea participa doar 55 de alergători. Asta pentru că organizarea maratonului este destul de dificilă, inclusiv din cauza condițiilor naturale.

Amintim că Dmitri Voloșin, până a participa la North Pole Marathon a mai luat parte la câteva curse extreme, printre care ultramaratonul de șase zile prin pustiul Sahara și ultramaratonul din Africa de Sud „Comrades”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării