main logo
1204

Majoritatea secțiilor de vot din diasporă, asigurate cu câte 5.000 de buletine

Aproape toate secțiile de votare de peste hotare au fost asigurate cu câte 5.000 de buletine de vot, număr maxim admis în contextul cadrului juridic al Republicii Moldova.

Majoritatea secțiilor din diasporă, asigurate cu câte 5.000 de buletineFoto: știri.md

Despre aceasta a anunțat astăzi premierul interimar Aureliu Ciocoi, ministru în exercițiu al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în cadrul unei conferințe de presă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Un număr mai mic de 5.000 de buletine de vot a fost distribuit doar în câteva misiuni diplomatice ale Republicii Moldova, acolo unde sunt mult mai puțini cetățeni moldoveni.

E vorba de Japonia, China, Emiratele Arabe Unite, Qatar, a specificat Aureliu Ciocoi.

Premierul interimar a îndemnat cetățenii să verifice informația despre secțiile de votare din surse oficiale, cum ar fi site-urile Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, ambasadelor, Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău.

Întrebat ce crede despre decizia Curții de Apel, care a hotărât micșorarea numărului de secții de votare în regiunea transnistreană, Aureliu Ciocoi a spus că, deocamdată, nu există o decizie motivată a Curții, iar CEC a anunțat că va ataca decizia respectivă la Curtea Supremă de Justiție.

Este cert că trebuie să predomine Constituția, care prevede că fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul la vot, indiferent de locul unde se află, a declarat premierul interimar.

Secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, a menționat, în aceeași conferință de presă, că persoana care va încerca să voteze de mai multe ori în data de 11 iulie va fi identificată imediat de sistemul automatizat de stat Alegeri, care duce evidența când și unde votează cetățenii.

Tentativa unei persoane de a vota de mai multe ori în aceeași zi constituie o infracțiune, a subliniat Maxim Lebedinschi.

Secțiile de votare vor fi deschise duminică de la ora 07:00 până la ora 21:00.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării