Majoritatea copiilor preșcolari de la sate nu se spală deloc pe dinți
Jumătate dintre copiii preșcolari din Moldova nu au fost consultați de un stomatolog în ultimul an.

Cei mai mulți dintre ei, 71 la sută provin din mediul rural, în comparație cu 16 la sută care sunt din mediul urban. Aproape 70 la sută dintre copii ajung la un stomatolog abia când au dureri dentare. Doar 11% - pentru tratament de profilaxie, transmite Știri.md cu referire la sanatateinfo.md.
Puțin peste jumătate dintre copiii de grădiniță se spală pe dinți o dată sau de mai multe ori pe zi, pe când 71 la sută dintre copiii de la sate de aceeași vârstă nu se spală pe dinți deloc.
Datele se regăsesc în studiul „Cunoștințe, atitudini, practici de sănătate orală a părinților cu copii preșcolari”, realizat de Victoria Vudu, masterandă a Școlii de Management în Sănătate Publică. Cercetarea a fost efectuată pe un eșantion de 410 părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani din mediul rural și urban și s-a desfășurat în perioada decembrie 2017 - august 2018.
Potrivit autoarei scopul studiului a fost evaluarea cunoștințelor, atitudinilor și practicilor de sănătate orală ale părinților, aplicate copiilor de vârstă preșcolară în privința comportamentelor dentare, precum și elaborarea recomandărilor privind formarea și educarea practicilor dentare la copii.
Astfel, potrivit studiului părinții au calificat sănătatea dinților și a gingiilor copiilor ca fiind „nesatisfăcătoare” în 31,2% dintre cazuri, „bună” - în 24,3% dintre cazuri, „foarte proastă în 11,2% și doar 7 la sută au spus că au o sănătate a dinților excelentă. O pătrime dintre copii sau 23,9% au prezentat frecvent dureri de dinți sau au simțit disconfort la nivelul dinților. Aproape jumătate dintre copii – 48% niciodată nu au fost la stomatolog în ultimele 12 luni, iar cei mai mulți dintre ei provin din zona rurală.
Tot copiii din mediul rural neglijează total sau parțial spălatul pe dinți – 71 la sută. Doar 22 la sută dintre părinții respondenți din mediul rural știu că periajul dentar începe odată cu erupția primului dinte, în comparație cu 45 la sută dintre respondenții din mediul urban.
„Igiena orală este una dintre cele mai importante deprinderi pe care părinții trebuie să o formeze copiilor. Niciodată nu este prea devreme să începi igienizarea dentară. Acest lucru trebuie să se întâmple chiar după apariția primului dinte de lapte, pentru a evita cariile dentare. Dinții de lapte sunt la fel de importanți ca și cei permanenți”, susține spune Victoria Vudu, medic-ortodont, masterandă a Școlii de Management în Sănătate Publică și autoarea studiului.
Jumătate dintre părinții intervievați cunosc că un copil de vârstă preșcolară ar trebui să se spele pe dinți de cel puțin două ori pe zi, în timp ce 11 la sută dintre ei afirmă că nu e nevoie, pentru că dinții oricum se vor schimba.
De asemenea, aproape jumătate dintre părinți nu știu cum se face periajul corect al dinților și nici câte minute ar trebui efectuat.
„Se recomandă de curățat suprafața dinților cu mișcări circulare, iar pentru suprafețele interioare de înclinat peria dentară. Trebuie de evitat mișcările orizontale, deoarece pot leza gingiile și dinții și trebuie de curățit fiecare suprafață a fiecărui dinte. Cea mai eficientă tehnică de periaj este metoda periajului vertical, combinată cu mișcări circulare, deoarece efectuează o bună curățire a suprafețelor dentare. Periuța se folosește cu mișcări de sus în jos - la dinții superiori și de jos în sus - la dinții inferiori. Se periază astfel fiecare grup de dinți, atât dinspre obraji, cât și dinspre limbă și palat, pe fiecare grup, cu 10 mișcări verticale. Singura modalitate apare la perierea fețelor dinspre limbă, când poziția periuței trebuie să fie verticală, iar mișcarea se efectuează la fel: de sus în jos - pentru dinții superiori, de jos în sus - pentru dinții inferiori. Se continuă apoi cu perierea fețelor de masticație a dinților laterali, cu mișcări orizontale, circulare dinspre interiorul gurii spre în afară sau invers”, a adăugat medicul.
Cei mai mulți copii, 80 la sută, consumă alimente și produse îndulcite, și doar puțin peste jumătate dintre ei consumă frecvent alimente bogate în vitamine și minerale.
Doar 11 procente dintre mame sunt un exemplu pentru copii lor când vine vorba despre igiena orală și aproximativ un sfert dintre părinți nu se implică în deprinderile igienei dentare ale copiilor.
„Din primii ani de viață copiii învață obiceiuri și practici de igienă dentară, care le deprind pe parcursul copilăriei. De aceea, inițierea bunelor obiceiuri de sănătate orală de la o vârstă fragedă este esențială pentru a stabili norme dentare adecvate, care vor fi menținute în viața adultă. Formarea deprinderilor igienice începe anume în familie și este completată la grădiniță și mai târziu la școală. Dacă părinții singuri nu își spală dinții, ce așteptări pot avea de la copii?”, se întreabă medicul Victoria Vudu.
De cele mai multe ori adresarea la medicul stomatolog se face atunci când durerire de dinți devin insuportabile. Asta au răspuns 69 la sută dintre respondenți. În 19% cazuri pentru tratamentul stomatologic programat, iar în 11% pentru tratamentul profilactic.
Astfel, în concluzie, autoarea reiterează că stăm prost la capitolul igienă dentară printre copii de vârstă preșcolară, iar de formarea deprinderilor și obiceiurilor igienico-dentare sunt responsabili părinții.
„Formarea deprinderilor igienice și cultivarea interesului pentru sănătatea orală începe în familie, dar părinții nu au suficiente cunoștințe privind sănătatea orală a copiilor și nu manifestă implicare în formarea obiceiurilor igienice dentare. Doar 11 la sută dintre mamele intervievate din eșantionul de 410 persoane au recunoscut că sunt un exemplu pentru copiii lor”, a subliniat autoarea studiului, Victoria Vudu.
Potrivit datelor din 2015, din numărul total de 1.678 de medici stomatologi şi dentişti care activau în sectorul public în Republica Moldova, aproximativ 50% acordau asistenţă stomatologică atât adulţilor, cât şi copiilor, iar pregătirea specială şi calificarea necesară pentru acordarea asistenţei stomatologice copiilor o aveau doar 108 sau (12,87%) specialişti.
Potrivit ultimelor date statistice, în Moldova anul trecut activau peste 1.728 de medici stomatologi și dentiști, majoritatea în Chișinău.