main logo
2254

Maia Sandu, vizită în România: Cu cine va avea întrevederi

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, face o vizită în Timișoara în perioada 12-13 ianuarie, fiind invitată de primarul Dominic Fritz. În timpul vizitei, șefa statului urmează să ridice premiul „Timișoara Pentru Valori Europene”.

Maia Sandu, vizită în România: Cu cine va avea întrevederiFoto: Ipn.md

În cadrul vizitei sale la Timișoara, Maia Sandu urmează să se întâlnească astăzi, 12 ianuarie, cu moldovenii stabiliți la Timișoara, iar mâine, 13 ianuarie, șefa statului „va fi găzduită de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române și cu Alteța Sa Regală, Principele Radu la Castelul regal de la Săvârșin”, transmite Știri.md, cu referire la adevarul.ro. 

De asemenea, președintele va participa la Gala de decernare a premierului „Timișoara Pentru Valori Europene”. 

De menționat că Maia Sandu este prima laureată a acestui premiu, acesta fiind dotat cu 30.000 de euro, instituit de Municipiul Timișoara în 2023. Potrivit reprezentanților structurii prezidențiale, premierul onorează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara UE.

Inițiatorii proiectului susțin că Maia Sandu a crezut în aspirațiile europene ale Republicii Moldova atunci când mulți le considerau o utopie. 

„Cu o putere de muncă incredibilă, cu mult curaj și cu un bun simț rar întâlnit în politică, Maia Sandu luptă cu perseverență pentru creionarea unui drum european pentru Moldova”.

De asemenea, juriul apreciază că vocea europeană a Maiei Sandu reușește să se audă clar și tare atât în Republica Moldova, cât și în toate Capitalele internaționale. Aceasta a inițiat un amplu proces de reformă și de promovare diplomatică prin care a obținut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că Moldova se află pe parcurs ireversibil spre UE. 

Se mai subliniază faptul că Maia Sandu a fost sinceră, deschisă și pe înțelesul poporului, iar capacitățile sale de comunicare politică, cu un stil uman, limpede și încărcat cu valori, sunt impresionante și „sunt o rază de soare într-o Europă care se confruntă cu o acută criză de încredere”.

Premiul Timișoara pentru Valori Europene a fost înființat în acest an de Primăria Timișoara, decizie luată printr-o unanimă Hotărâre de Consiliul Local. Acesta vizează personalități recunoscute pe plan internațional care, cu determinare, curaj și creativitate, promovează sau apără valorile europene în interiorul și în afara Uniunii Europene.  

Printre membrii juriului se numără scriitorul Mircea Cărtărescu, Iulia Motoc, judecător al Curții Penale Internaționale de la Haga, Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naționale a Franței, Simona Miculescu, Delegat Permanent al României pe lângă UNESCO, regizoarea și Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării